Jak obliczyć p-value

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
misiuplus

Jak obliczyć p-value

Post autor: misiuplus »

Witam, mam zadanie ze statystyki:
1. Obliczyć ile kobiet i jaki procent ankietowanych kobiet udzieliło na zadane pytanie odpowiedzi TAK.
2. Obliczyć ilu mężczyzn i jaki procent ankietowanych mężczyzn udzieliło na zadane pytanie odpowiedzi TAK.
3. Przetestować hipotezę: Częstość odpowiedzi TAK u kobiet i mężczyzn na zadane pytanie
jest statsytsycznie istotnie różna.
Takie dane:

Kod: Zaznacz cały

Pytanie P1 Decyzja: Hipozety nie odrzucamy/odrzucamy. Test x^2=0,616 poziom p=? 				
	Kobieta 	Mężczyzna	Kobieta 	Mężczyzna	
Nie	12	       40	   52,17%	    61,54%	
Tak	11	       25	   47,83%	    38,46%	
Obliczyłem test \(\displaystyle{ x^2}\)
I problem polega na tym, ze nie umiem policzyc p-value a jest mi to potrzebne, żeby przyjać bądź odrzucić hipoteze. Pytań mam znacznie więcej, ale chciałbym, żeby mi ktos wytłumaczył to na tym przykładzie, a reszte zrobie sam

Tutaj mam wzór jak powinna wyglądać odpowiedź
AU
AU
90ee289111ae01d1med.jpg (16.98 KiB) Przejrzano 637 razy
miodzio1988

Jak obliczyć p-value

Post autor: miodzio1988 »

z definicji co to jest p-value?
misiuplus

Jak obliczyć p-value

Post autor: misiuplus »

Jesto to graniczny poziom istotności, pozwala nam ocenić warygodność hipoteze, tylko teraz jak to obliczyć?

W programie R t.test wychodzi źle, albo coś źle robię, Skąd wiem? Bo wprowadzałem dane te które są już obliczone i wychodziło mi inaczej
miodzio1988

Jak obliczyć p-value

Post autor: miodzio1988 »

Pewnie źle robisz. Matematycznie napisz jak P -value definiujemy. To jest jakie pstwo?
misiuplus

Jak obliczyć p-value

Post autor: misiuplus »

Kod: Zaznacz cały

> x=c(12,11)
> x1=c(40,25)
> t.test(x,x1)

data:  x and x1 
t = -2.7938, df = 1.009, p-value = 0.217

W ten sposob to robie.

Nie wiem jak zdefiniować to matematycznie
miodzio1988

Jak obliczyć p-value

Post autor: miodzio1988 »

Test \(\displaystyle{ x^2}\) masz czy t-studenta?
misiuplus

Jak obliczyć p-value

Post autor: misiuplus »

\(\displaystyle{ x^2}\) mam policzone i dobrze mi wychodzi. Tylko nie wiem policzyć p-value, żeby sprawdzić czy hipoteza jest prawdziwa czy ja odrzucamy-- 3 cze 2012, o 16:50 --I to p-value powinienem policzyć z testu t-studenta tylko źle mi wychodzi i nie wiem gdzie robie błąd
ODPOWIEDZ