Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Firma ROLEXPORT zatrudnia 30 osób. Ich zarobki miesieczne kształtuja sie nastepujaco:
410, 540, 620, 620, 640, 680, 750, 780, 810, 820,
820, 840, 840, 840, 860, 860, 880, 910, 920, 920,
940, 950, 980, 1060, 1100, 1150, 1250, 1360, 5000, 25000.
Dokonac agregacji płac tworzac szereg rozdzielczy. Wskazane jest, aby przyjac jednakowe interwały w
granicach od 400 do 1400 zł, natomiast wysokie płace: 5000 (głównego ksiegowego) i 25000 (własciciela
i prezesa firmy), jako informacje odstajace, zamiescic w ostatnim przedziale otwartym.
Dokonac statystycznej analizy szeregu rozdzielczego z zadania 6. Celem przeprowadzenia analizy naley:
a) wyznaczyc mediane wysokosci płac;
b) wyznaczyc wartosc kwartyli – pierwszego i trzeciego;
c) obliczyc odchylenie cwiartkowe,
d) obliczyc wartosc współczynnika zmiennosci (pozycyjnego);
e) okreslic asymetrie rozkładu płac.
Witam! Mialem do zrobienia takie zadanie wiec je zrobilem
przedzialy mi powychodzily
400;600
600;800
800;1000
1000;1200
1200;1400
5000;25000
Dominanta = 1100
mediana = 1100
Q1= 783,(33)
Q3 = 966,66...
Qx = 89,16667
Vqx= 8,1061%
Wykladowca powiedzial ze cale zadanie jest zle zrobione... Moglby Ktos mnie naprowadzic na bledy i ewentulnie nakierowac na prawidlowy trop. Z gory dziekuje.
410, 540, 620, 620, 640, 680, 750, 780, 810, 820,
820, 840, 840, 840, 860, 860, 880, 910, 920, 920,
940, 950, 980, 1060, 1100, 1150, 1250, 1360, 5000, 25000.
Dokonac agregacji płac tworzac szereg rozdzielczy. Wskazane jest, aby przyjac jednakowe interwały w
granicach od 400 do 1400 zł, natomiast wysokie płace: 5000 (głównego ksiegowego) i 25000 (własciciela
i prezesa firmy), jako informacje odstajace, zamiescic w ostatnim przedziale otwartym.
Dokonac statystycznej analizy szeregu rozdzielczego z zadania 6. Celem przeprowadzenia analizy naley:
a) wyznaczyc mediane wysokosci płac;
b) wyznaczyc wartosc kwartyli – pierwszego i trzeciego;
c) obliczyc odchylenie cwiartkowe,
d) obliczyc wartosc współczynnika zmiennosci (pozycyjnego);
e) okreslic asymetrie rozkładu płac.
Witam! Mialem do zrobienia takie zadanie wiec je zrobilem
przedzialy mi powychodzily
400;600
600;800
800;1000
1000;1200
1200;1400
5000;25000
Dominanta = 1100
mediana = 1100
Q1= 783,(33)
Q3 = 966,66...
Qx = 89,16667
Vqx= 8,1061%
Wykladowca powiedzial ze cale zadanie jest zle zrobione... Moglby Ktos mnie naprowadzic na bledy i ewentulnie nakierowac na prawidlowy trop. Z gory dziekuje.
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Nie widzę tutaj ostatniego otwartego przedziałuzamiescic w ostatnim przedziale otwartym.
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
czyli ostatni przedzial powinien byc 5000 i powyzej ? I wtedy przy liczeniu nie brac go pod uwage ?
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
takiej dziury nie powinno być po \(\displaystyle{ 1400}\)
Dalej też jest wszystko źle
Mediana wynosi 860
Dominanta też do bani...
Dalej też jest wszystko źle
Mediana wynosi 860
Dominanta też do bani...
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
masz racje namieszalem troche we wzorach ;/. A co moge ewentualnie zrobic z taka dziura jesli nie ma osob zarabiajacych sumy pomiedzy 1400 a 5000.
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
\(\displaystyle{ 1400+}\)
to niech bedzie ten przedzial
to niech bedzie ten przedzial
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Dzieki wielkie!
-- 29 maja 2012, o 19:01 --
na pewno ta Mediana powinna wyjsc 860 ? Bo policzylem to zadanie jeszcze raz na spokojnie i mi wyszlo 893,3 ;/
-- 29 maja 2012, o 19:01 --
na pewno ta Mediana powinna wyjsc 860 ? Bo policzylem to zadanie jeszcze raz na spokojnie i mi wyszlo 893,3 ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 lip 2012, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Też mam \(\displaystyle{ Q_1 = 783,33}\), a w odpowiedzi niby powinno być \(\displaystyle{ 703,33}\). Jak Wam wyszło?
Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, o 21:49 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Re: Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Witam, mam to samo zadanie, czy jest możliwość żebyś podesłał mi zdjęcie rozwiązania? Zupełnie nie wiem jak do tego podejść, a z tego co tu jest napisane mało ogarniam
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
Nie sądzę - to dyskusja sprzed prawie dekady i nikogo z jej uczestników nie ma już na forum.
JK
JK
Re: Analiza szeregu rozdzielczego - problem z wykladowca / zad.
tak, zauważyłam po napisaniu odpowiedzi, no cóż, trudno