Odchylenie przeciętne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
y1m4

Odchylenie przeciętne

Post autor: y1m4 »

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|} \hline Nr klasy $i$ & {x}_i & $n_i$\\ \hline 1 & 34 & 3 \\ 2 & 36 & 2 \\ 3 & 41 & 4 \\ 4 & 52 & 8\\ \hline \end{tabular}}\)

oblicz odchylenie przeciętne

Wzór na to:
\(\displaystyle{ d= \frac{ \sum_{i=1}^{n} \left| Xi_{} - \overline{x}\right| }{n}}\)

(wzór na odchylenie przeciętne w szeregu rozdzielczym punktowym)

i teraz mam pytanie - jak chcę znaleźć
\(\displaystyle{ n}\)
według tego wzoru, to sumuję 3+2+4+8 ? czy po prostu \(\displaystyle{ n = 4}\) ?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 10:41 przez y1m4, łącznie zmieniany 1 raz.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Odchylenie przeciętne

Post autor: leapi »

według mnie dane masz:
\(\displaystyle{ 34,34,34,36,36,41,41,41,41,52,52,52,52,52,52,52,52}\)

i dla \(\displaystyle{ n=17}\) liczysz \(\displaystyle{ \overline{x}}\) i resztę
y1m4

Odchylenie przeciętne

Post autor: y1m4 »

W sumie wczoraj siedziałem przy tym. Chodzi mi o interpretację mianownika w tych dwóch wzorach na odchylenie przeciętne:

1) dla szeregu szczegółowego prostego:
\(\displaystyle{ d= \frac{ \sum_{i=1}^{n} \left| Xi_{} - \overline{x}\right| }{n}}\)

2) dla szeregu rozdzielczego punktowego:
\(\displaystyle{ d= \frac{ \sum_{i=1}^{k} \left f_{i} | Xi_{} - \overline{x}\right| }{n}}\)

I teraz pytanie co znaczy mianownik w tych dwóch wzorach?
Przypadku pierwszego szeregu bierzemy tylko ile jest tych elementów, np.:
1,2,3,5,6 - n = 5 (jest 5 elementów)
1,9,3,2,7,9,2 - n = 7 (jest 7 elementów)

Natomiast w przypadku drugiego wzoru (stosowanego do szeregów rozdzielczych punktowych) sumujemy te wartości. A więc:
1,2,3,5,6 - n = 1+2+3+5+6 = 17
1,9,3,2,7,9,2 - n = 1+9+3+2+7+9+2 = 33


dobrze to interpretuję?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Odchylenie przeciętne

Post autor: leapi »

według mnie to jedno i to samo
w pierwszym przypadku dane występują tylko raz
w drugim przypadku masz podane ilość powtórzeń jednego elementu każdego z elemnetów

i chyba dobrze rozumiesz
ODPOWIEDZ