ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

1.Ocena roczna wystawiana przez pewnego nauczyciela jest średnią ważoną (zaokrągloną do
liczby całkowitej) ocen: za pierwszy semestr z wagą 0,4 i za drugi semestr z wagą, 06. Jakie
oceny roczne otrzymali uczniowie, których oceny semestralne podano w tabeli?
( tabela są dane następujące
I semestr 4,3,3
II semestr 6,4,3

2 Wśród słuchaczy semestru V
przeprowadzono ankietę, w której każdy
słuchacz odpowiadał na pytanie:
„Ile godzin zajmuje Ci dojazd do szkoły?”
Wyniki ankiety przedstawiono na diagramie.
Wyznacz medianę, dominantę i średnią
arytmetyczną zebranych danych.

diagram przestawia : 7 uczniów

godziny 0,5 ,1 , 1,5 ,2
miodzio1988

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: miodzio1988 »

I jaki mamy tutaj problem? W pierwszym wzorek. Jaki?
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

mam problem rozwiązaniem tych zadań proszę o pomoc
miodzio1988

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: miodzio1988 »

Jaki konkretnie? Bo mam problem nic mi nie mówi. A zadanie sprowadza się do mnożenia i dodawania, więc studentka, żeby miała problem z takim zadaniem?
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

nie wiem jaki sposób te zadania rozwiązać jak byś mi mógł pomóc byłam bym wdzięczna a jak nie to trudno
miodzio1988

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: miodzio1988 »

Ocena roczna wystawiana przez pewnego nauczyciela jest średnią ważoną (zaokrągloną do
liczby całkowitej) ocen: za pierwszy semestr z wagą 0,4 i za drugi semestr z wagą, 06.
Jak zatem wzór wygląda? Gotowca nie dostaniesz od razu mówię
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

wzór jest następujący overline{x}= sum x_{i} cdot omega_{i}
miodzio1988

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \overline{x}= \sum x_{i} \cdot \omega_{i}}\)

Co to jest \(\displaystyle{ x_{i}, \omega_{i}}\) ?
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

mam pytanko czy taki sposób jest dobry a=4 . 0,4 + 6 . 0,6 = 1,6 + 3,6 = 5,2
miodzio1988

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: miodzio1988 »

Nie jest dobry.
aluwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 maja 2012, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

ocenienie semstru oraz wyznaczenie mediane i średnią

Post autor: aluwa »

to jest ocena roczna jednej o osoby , to w jaki sposób mógłbyś mi podpowiedzieć
ODPOWIEDZ