Przedział rozdzielczy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Dla utworzonego szeregu rozdzielczego należy:
1) sporządzić histogram,
2) wyznaczyć: średnią, dominantę, kwartyl 1, kwartyl 2, kwartyl 3, wariancję, odchylenie standardowe, współczynnik zmienności oparty na odch. St., klasyczny współczynnik asymetrii.
Spółka obroty w zł
EMCINSMED 2,35
IVMX 6,13
ELZAB 11,38
IZNS 12,71
ESSYSTEM 13,53
HYDROTOR 16,13
ERG 18,45
EUROCASH 20,99
GFPREMIUM 21,49
GINOROSSI 23,61
ENERGOPOL 23,62
IZOLACJA 25,84
IPOPEMA 28,91
ENERGOPN 31,92
MEDIATEL 32,18
INVESTCON 35,29
ELEKTROTI 36,67
ERGIS 42,57
MCLOGIC 43,3
MENNICA 53,82
GRAAL 66,5
IBSYSTEM 72,26
HYGIENIKA 74,61
ENERGOPLD 131,33
HUTMEN 217,35
Bardzo proszę o pomoc
1) sporządzić histogram,
2) wyznaczyć: średnią, dominantę, kwartyl 1, kwartyl 2, kwartyl 3, wariancję, odchylenie standardowe, współczynnik zmienności oparty na odch. St., klasyczny współczynnik asymetrii.
Spółka obroty w zł
EMCINSMED 2,35
IVMX 6,13
ELZAB 11,38
IZNS 12,71
ESSYSTEM 13,53
HYDROTOR 16,13
ERG 18,45
EUROCASH 20,99
GFPREMIUM 21,49
GINOROSSI 23,61
ENERGOPOL 23,62
IZOLACJA 25,84
IPOPEMA 28,91
ENERGOPN 31,92
MEDIATEL 32,18
INVESTCON 35,29
ELEKTROTI 36,67
ERGIS 42,57
MCLOGIC 43,3
MENNICA 53,82
GRAAL 66,5
IBSYSTEM 72,26
HYGIENIKA 74,61
ENERGOPLD 131,33
HUTMEN 217,35
Bardzo proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Też to jest odpowiedź na które pytanie?
No to jak się tworzy szereg rozdzielczy?Dla utworzonego szeregu rozdzielczeg
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Z punktowego trzeba zrobic rozdzielczy przedziałowy i na jego podstawie to wszystko obliczyc. Nie wiem jak sie robi takie przedziały.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Mam tylko takie coś: Liczba klas przedziału:
\(\displaystyle{ I. \ \ K \le \log N \\
II. \ \ K= 1+ 3,222 \log N \\
III. \ \ K \le \sqrt{N}}\)
Obszar zmienności cechy \(\displaystyle{ R= X _{max} -X _{min}}\)
rozpiętość zmiennosci cechy: \(\displaystyle{ Z= X _{max} - X _{min}}\)
\(\displaystyle{ K}\) to liczba przedziałów
\(\displaystyle{ N}\) to liczba jednostek statystycznych objęta badaniem
\(\displaystyle{ I. \ \ K \le \log N \\
II. \ \ K= 1+ 3,222 \log N \\
III. \ \ K \le \sqrt{N}}\)
Obszar zmienności cechy \(\displaystyle{ R= X _{max} -X _{min}}\)
rozpiętość zmiennosci cechy: \(\displaystyle{ Z= X _{max} - X _{min}}\)
\(\displaystyle{ K}\) to liczba przedziałów
\(\displaystyle{ N}\) to liczba jednostek statystycznych objęta badaniem
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 17:01 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Przedział rozdzielczy
No to wiesz ile masz mieć klas. Policz ile masz mieć tych klas i zacznij dzielić swoje dane na poszczególne klasy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
\(\displaystyle{ K= 1+ 3,222 \log N}\)
Do wzoru wystarczy, że wstawisz...
Do wzoru wystarczy, że wstawisz...
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 17:01 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Możesz mi to obliczyć? Tylko wyznaczyć te przedziały a resztę już sama zrobię, Bardzo bym Cię o to prosiła.
Przedział rozdzielczy
Nie ma takich szans. Jest to wzór na poziomie liceum więc podstawić powinnaś umieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
No to nie zaliczysz. ja tutaj nie mówię nic teraz o statystyce. Masz policzyć wartość logarytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdynia
Przedział rozdzielczy
Ala skąd mam wiedzieć jaką wartością jest \(\displaystyle{ K}\)? \(\displaystyle{ N}\) to \(\displaystyle{ 25}\), a \(\displaystyle{ K}\)?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 17:02 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.