Witam,
proszę o pilną pomoc w wytlumaczeniu jak rozwiązać takie zadanie krok po kroku:
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład o gęstości:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \frac{1}{2} (x-b+2) x \in \left\langle b-2;b\right\rangle \\ 0 poza\end{cases}}\)
Mam znaleźć estymator metodą momentów dla \(\displaystyle{ b}\).
Z tego co sam znalazłem, mam obliczyć \(\displaystyle{ m1}\) z całki\(\displaystyle{ f(x)x.}\) Wyliczam \(\displaystyle{ b}\). Co dalej ?
Znaleźć estymator metodą momentów.
Znaleźć estymator metodą momentów.
Dalej trzeba pamiętać, że pierwszy moment estymujemy średnią z próby
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 lis 2010, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żmigród
- Podziękował: 9 razy
Znaleźć estymator metodą momentów.
Czyli, gdyby np:\(\displaystyle{ b= \frac{3b+5}{2}}\)to \(\displaystyle{ b= \frac{3\overline{x}+5}{2}}\) ?
A jeśli potrzebny jest drugi moment ?
A jeśli potrzebny jest drugi moment ?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 lis 2010, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żmigród
- Podziękował: 9 razy
Znaleźć estymator metodą momentów.
Nie wychodzi, wymśliłem tylko przykładowy wynik. Chodzi mi o to, jak później mam zapisać.
Znaleźć estymator metodą momentów.
\(\displaystyle{ EX=...}\)
takie coś CI powinno wyjść. I wtedy wartość oczekiwaną zamieniasz na średnią z próby
takie coś CI powinno wyjść. I wtedy wartość oczekiwaną zamieniasz na średnią z próby