Czy mógłby ktoś przedstawić mi jakiś przykład, jak rozwiązuje się zadania z Testów zgodności chi kwadrat i Kołmogorowa? Mam zadania do rozwiązania ale nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś przykładu / schematu na konkretnych danych, jak taki test wykonać.
Przykładowe zadanie:
W celu sprawdzenia, czy kostka sześcienna do gry jest rzetelna (symetryczna) wykonano 120 rzutów tą kostką i otrzymano następujące wyniki:
Liczba oczek - Liczba rzutów
1 - 11
2 - 30
3 - 14
4 - 10
5 - 33
6 - 22
Na poziomie istotności alfa = 0.10 zweryfikować hipotezę, że wszystkie liczby oczek w rzucie tą kostką mają identyczne prawdopodobieństwo wyrzucenia. (test chi-kwadrat Pearsona)
Mogłbyś ktoś podpowiedzieć jak w ogóle zacząc rozwiązywać takie zadanie, jakie są kolejne kroki itd?
Test Chi Kwadrat Pearsona i Kołmogorowa
Test Chi Kwadrat Pearsona i Kołmogorowa
A co to jest? Jak juz pisalem nie mam kompletnie pojecia jak sie za to za brac, bo niestety nikt tego nie wytlumaczyl a zadania zrobic trzeba...
Test Chi Kwadrat Pearsona i Kołmogorowa
... hi-kwadrat
\(\displaystyle{ \chi^2=\sum_{i=1}^n\frac{(O_i{-}E_i)^2}{E_i}}\)
\(\displaystyle{ \chi^2=\sum_{i=1}^n\frac{(O_i{-}E_i)^2}{E_i}}\)
Test Chi Kwadrat Pearsona i Kołmogorowa
Okej, z danych z zadania moge policzyc wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe, ale co potem podstawiać za Oi we wzorze?