Postać modeli ekonometrycznych - czy dobrze?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
smola1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 27 maja 2009, o 15:49
Płeć: Mężczyzna

Postać modeli ekonometrycznych - czy dobrze?

Post autor: smola1987 »

Witam wszystkich.
Poniżej link do danych modeli (gretl), proszę o pomoc, a mianowicie ocenę czy dobrze zapisałem postać modeli.


M1: \(\displaystyle{ \frac{1}{Y}=\alpha_0+\alpha_1 \frac{1}{X_1}}\)

M2: \(\displaystyle{ Y=\alpha_0+\alpha_1 \ln X_1+\alpha_2 X_2+\alpha_3 X_2^{2}}\)

M3: \(\displaystyle{ Y=\alpha_0+\alpha_1\frac{Y}{X_1}+\alpha_2\frac{1}{X_1}}\)

Czy należy do tych modeli dorzucić jeszcze składnik losowy \(\displaystyle{ \varepsilon}\) ??

Pytanie poboczne - czy można na podstawie tych danych zbadać homoscedastyczność?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję
ODPOWIEDZ