Srednia z próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
drooone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy

Srednia z próby

Post autor: drooone »

Witam wszystkich obecnie pracuje nad takim zadaniem

Ekonomista chce wyestymowac sredni dochód rodziny w pewnej populacji.
Załózmy, ze odchylenie standardowe dochodów w tej populacji jest znane i
wynosi 450. Ekonomista uzył próby losowej 225 elementowej. Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze srednia z próby bedzie odchylac sie od sredniej
z populacji o mniej niz 80.

Jak ktos ma jakis pomysl na rozwiazanie bede wdzieczny ?


-- 19 maja 2012, o 13:48 --

Wymyslilem cos takiego:

\(\displaystyle{ N(u, \frac{450}{ \sqrt{225} })=N(u,30)}\)
\(\displaystyle{ P(|\overline{X}-u|<80 =P({\overline{X}-u<80}) \cup ({\overline{X}-u>-80})
=P( \frac{\overline{X}-u}{30}< \frac{80}{30})+P( \frac{\overline{X}-u}{30}< \frac{-80}{30})=
P(Z<2,666)+P(Z>-2,666)=2\Phi(-2,666)=2(1-\Phi(2,666)=0,00782}\)


Co o tymm myslicie ?

-- 19 maja 2012, o 19:09 --

Dobra jest tu maly blad ale juz wiem jak zrobic
ODPOWIEDZ