statystyka opisowa
statystyka opisowa
Witam szukam pomocy w rozwiazaniu i wtylumaczeniu zadania. Zadanie musze zrobic do dzisiaj do szkoly. Niestety nie bylem w stanie byc obecny na jakichkolwiek zajeciach wiec nie mam pojecia o co chodzi. Zadanie wyglada nastepujaco:
Dokonano analizy wyników 47 spółek notowanych na giełdzie reprezentujacych ten sam sektor
gospodarczy. W okresie od 2009-01-14 do 2009-07-11 zapisywano wielkosc spółki [w mln $]
obliczona jako iloczyn liczby akcji i wartosci akacji oraz wskaznik Cena/Zysk [bez miana].
Nastepnie wyniki zostały usrednione w okresie obserwcji. Otrzymane srednie zapisano w tabeli:
Nazwa Spółki Wielkosc C/Z
Sp-ka 1 2179.61 62.92
Sp-ka 2 251.62 16.51
Sp-ka 3 33.68 9.66
Sp-ka 4 2006.16 66.20
Sp-ka 5 2159.71 83.91
Sp-ka 6 2268.03 63.82
Sp-ka 7 204.20 17.35
Sp-ka 8 648.80 23.24
Sp-ka 9 2051.16 68.28
Sp-ka 10 189.84 14.42
Sp-ka 11 47.61 8.77
Sp-ka 12 41.94 9.82
Sp-ka 13 42.63 7.72
Sp-ka 14 206.35 16.78
Sp-ka 15 42.61 7.80
Sp-ka 16 42.66 10.02
Sp-ka 17 43.98 8.07
Sp-ka 18 2523.36 79.79
Sp-ka 19 1737.98 67.49
Sp-ka 20 535.50 21.40
Sp-ka 21 43.30 8.99
Sp-ka 22 2102.94 73.67
Sp-ka 23 552.76 22.00
Sp-ka 24 204.78 15.10
Sp-ka 25 2034.45 79.44
Sp-ka 26 602.47 22.28
Sp-ka 27 682.52 26.25
Sp-ka 28 580.62 20.09
Sp-ka 29 223.24 17.60
Sp-ka 30 51.39 7.71
Sp-ka 31 211.56 14.52
Sp-ka 32 1877.67 73.31
Sp-ka 33 196.75 16.38
Sp-ka 34 34.68 8.19
Sp-ka 35 614.07 18.35
Sp-ka 36 695.36 21.98
Sp-ka 37 194.35 15.70
Sp-ka 38 659.50 23.03
Sp-ka 39 1813.17 66.00
Sp-ka 40 1987.56 51.55
Sp-ka 41 42.09 9.90
Sp-ka 42 224.63 17.13
Sp-ka 43 199.06 17.83
Sp-ka 44 2244.19 65.20
Sp-ka 45 621.87 21.42
Sp-ka 46 2283.56 76.15
Sp-ka 47 776.15 14.28
Obliczyc kwartyle Q1, Q2, i Q3 wielkosci spółek. Spółke uznajemy, za bardzo mała jesli jej
wielkosc jest mniejsza lub równa Q1, spółke uznajemy, za mała jesli jej wielkosc jest powyzej
Q1 i mniejsza lub równa Q2, spółke uznajemy, za srednia jesli jej wielkosc jest powyzej Q2 i
mniejsza lub równa Q3 i spółke uznajemy, za duza jesli jej wielkosc jest powyzej Q3. Obliczyc
srednia, medine odchylenie stadardowe wskaznika C/Z dla spółek bardzo małych, małych, srednich i duzych. Podac interpretacje otrzymanych wyników.
Bede wdzieczny za pomoc.
Dokonano analizy wyników 47 spółek notowanych na giełdzie reprezentujacych ten sam sektor
gospodarczy. W okresie od 2009-01-14 do 2009-07-11 zapisywano wielkosc spółki [w mln $]
obliczona jako iloczyn liczby akcji i wartosci akacji oraz wskaznik Cena/Zysk [bez miana].
Nastepnie wyniki zostały usrednione w okresie obserwcji. Otrzymane srednie zapisano w tabeli:
Nazwa Spółki Wielkosc C/Z
Sp-ka 1 2179.61 62.92
Sp-ka 2 251.62 16.51
Sp-ka 3 33.68 9.66
Sp-ka 4 2006.16 66.20
Sp-ka 5 2159.71 83.91
Sp-ka 6 2268.03 63.82
Sp-ka 7 204.20 17.35
Sp-ka 8 648.80 23.24
Sp-ka 9 2051.16 68.28
Sp-ka 10 189.84 14.42
Sp-ka 11 47.61 8.77
Sp-ka 12 41.94 9.82
Sp-ka 13 42.63 7.72
Sp-ka 14 206.35 16.78
Sp-ka 15 42.61 7.80
Sp-ka 16 42.66 10.02
Sp-ka 17 43.98 8.07
Sp-ka 18 2523.36 79.79
Sp-ka 19 1737.98 67.49
Sp-ka 20 535.50 21.40
Sp-ka 21 43.30 8.99
Sp-ka 22 2102.94 73.67
Sp-ka 23 552.76 22.00
Sp-ka 24 204.78 15.10
Sp-ka 25 2034.45 79.44
Sp-ka 26 602.47 22.28
Sp-ka 27 682.52 26.25
Sp-ka 28 580.62 20.09
Sp-ka 29 223.24 17.60
Sp-ka 30 51.39 7.71
Sp-ka 31 211.56 14.52
Sp-ka 32 1877.67 73.31
Sp-ka 33 196.75 16.38
Sp-ka 34 34.68 8.19
Sp-ka 35 614.07 18.35
Sp-ka 36 695.36 21.98
Sp-ka 37 194.35 15.70
Sp-ka 38 659.50 23.03
Sp-ka 39 1813.17 66.00
Sp-ka 40 1987.56 51.55
Sp-ka 41 42.09 9.90
Sp-ka 42 224.63 17.13
Sp-ka 43 199.06 17.83
Sp-ka 44 2244.19 65.20
Sp-ka 45 621.87 21.42
Sp-ka 46 2283.56 76.15
Sp-ka 47 776.15 14.28
Obliczyc kwartyle Q1, Q2, i Q3 wielkosci spółek. Spółke uznajemy, za bardzo mała jesli jej
wielkosc jest mniejsza lub równa Q1, spółke uznajemy, za mała jesli jej wielkosc jest powyzej
Q1 i mniejsza lub równa Q2, spółke uznajemy, za srednia jesli jej wielkosc jest powyzej Q2 i
mniejsza lub równa Q3 i spółke uznajemy, za duza jesli jej wielkosc jest powyzej Q3. Obliczyc
srednia, medine odchylenie stadardowe wskaznika C/Z dla spółek bardzo małych, małych, srednich i duzych. Podac interpretacje otrzymanych wyników.
Bede wdzieczny za pomoc.
statystyka opisowa
Zacznij od uporządkowania danych. W excelu nawet tego nie musisz robić tylko dajesz odpowiednią forumłę
statystyka opisowa
Tak tylko ze moja odp na zadanie powinna wygladac mniej wiecej tak:
Wielkość: Q_1= 174.07 , Q_2= 468.29 , Q_3= 1927.13 ,
B. małe: średnia = 8.61, Me= 7.94, sigma = 2.59,
Małe: średnia= 17.2, Me= 16.82, sigma= 2.24,
Średnie: średnia = 30, Me= 21.75, sigma= 18.73,
Duże średnia= 64.82, Me= 65.18, sigma= 3.73.
Jak wrzucilem formule w excelu to wiem tylko co to mediana a nie wiem jakie wartosci w excelu to q1,q3,.
statystyka opisowa
Mam offica 2010 i troche go nie ogarniam znalazlem fukcje statystyki w offisie ale nie mam pojecia jakich funkcji uzyc i w jaki sposob? ktos pomoze? kombinuje jak kon pod gore i caly czas mam zaznaczony zly zakres;/ rozumiem ze q1,q2,q3 to beda kwartyle i z tego co zauwazylem q2=mediana ?
statystyka opisowa
Tak.i z tego co zauwazylem q2=mediana ?
Za ciebie tego nikt nie policzy. helpa masz od tego. Zaznaczyć obszar i wpisać kwartyl to nie problem. Serio
statystyka opisowa
"=KWARTYL(B2:B48;1)" zaznaczylem wartosc od B2 do B48 czyli kolumne wielkosc ale excel wyrzuca mi blad "liczba"
Ogarnelem. Mam kropki zamiast przecinkow i excel nie ogarnia tego jako liczby ;P Zaarz pewnie napisze z jakims nastepnym problemem. Sorry ale nie za czesto siedze przed komputerem I dziekuje za podpowiedzi serdecznie
Ogarnelem. Mam kropki zamiast przecinkow i excel nie ogarnia tego jako liczby ;P Zaarz pewnie napisze z jakims nastepnym problemem. Sorry ale nie za czesto siedze przed komputerem I dziekuje za podpowiedzi serdecznie
Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, o 18:11 przez Johnatan, łącznie zmieniany 1 raz.
statystyka opisowa
dobra q1,q2,q3 obliczone jezeli chodzi o zakres wielkosc. Teraz jezeli dobrze rozumiem musze podzielic spolki na b.male; male; srednie i duze? uwzgledniajac w tym wartosci Q? I dla kazdego podzialu mam obliczyc srednia aryt; Me; i odchylenie standardowe za wartosci przyjmujac C/Z?
Zrobione tylko nie wiem czy dobrze chetnie podeslalbym komus na maila do sprawdzenia?:P-- 15 maja 2012, o 19:03 --I teraz moje ostateczne pytanie jak zinterpretowac wyniki bo z tego co mi powiedziano to jest jakis wzor trzeba odpowiednio ubrac w slowa bo moge miec lipe u wykladowcy?
Zrobione tylko nie wiem czy dobrze chetnie podeslalbym komus na maila do sprawdzenia?:P-- 15 maja 2012, o 19:03 --I teraz moje ostateczne pytanie jak zinterpretowac wyniki bo z tego co mi powiedziano to jest jakis wzor trzeba odpowiednio ubrac w slowa bo moge miec lipe u wykladowcy?