Weryfikacja hipotezy
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
Mam tabele gdzie jest \(\displaystyle{ x_i,y_i}\) (chyba nie ma sensu tego przepisywać) i mam podać: równanie lini regresji, obliczyć wartość RSS i parametr \(\displaystyle{ R^2}\) dopasowania regresji, zweryfikować hipoteze \(\displaystyle{ H_0:\beta_1=0}\) przeciw \(\displaystyle{ H_1:\beta_1\neq 0}\).
Równanie lini regresji, wartość RSS i parametr \(\displaystyle{ R^2}\) obliczyłem ze wzorów i dalej nie wiem co mam zrobić, znalazłem w necie to: ... ystycznych ale za bardzo nie wiem jak to wykorzystać, bo trzeba zacząć od jakiejś funkcji testowej, a nie wiem jak tą funkcję znaleść mając jedynie RSS,R^2 i równanie lini regresji...
Licze na jakąś podpowiedź tylko nie chce żeby mi ktoś to rozwiązał tylko podpowiedział jak sie za to wziąść.
Równanie lini regresji, wartość RSS i parametr \(\displaystyle{ R^2}\) obliczyłem ze wzorów i dalej nie wiem co mam zrobić, znalazłem w necie to: ... ystycznych ale za bardzo nie wiem jak to wykorzystać, bo trzeba zacząć od jakiejś funkcji testowej, a nie wiem jak tą funkcję znaleść mając jedynie RSS,R^2 i równanie lini regresji...
Licze na jakąś podpowiedź tylko nie chce żeby mi ktoś to rozwiązał tylko podpowiedział jak sie za to wziąść.
Weryfikacja hipotezy
Słabo szukałeś w tym necie. Jaka jest statystyka testowa i obszar krytyczny dla takiej hipotezy?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
Nie wiem, nie mam pojęcia jak to wyznaczyć bo wogóle nie robiliśmy takich zadań. Przejrzałem pare tematów w necie łącznie z tymi dwoma co są u nas w kompendium, ale za bardzo nie wiem jaki to ma związek z tym zadaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
No mam taki wzór: \(\displaystyle{ t_{n-2}= \frac{b_1}{s} \sqrt{\sum (x_i-\overline{x})^2}}\) i mam to obliczone, tylko nie wiem co z tym dalej zrobić.
Weryfikacja hipotezy
Mi się wydawało, że ten wzór inaczej wygląda, ale spoko, różne postacie widziałem, może i ta jest poprawna. To jak zwykle, patrzymy czy ta wartość należy do obszaru krytycznego, czyli wzorek na obszar krytyczny teraz
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
Nie wiem, mam tylko napisane, że zaznacza się na wykresie \(\displaystyle{ -t _{ \frac{\alpha}{2} }}\) i \(\displaystyle{ t _{ \frac{\alpha}{2} }}\), a obszar krytyczny jest od \(\displaystyle{ left( -infty,-t _{ frac{alpha}{2} }
ight] cup left[t _{ frac{alpha}{2} },+infty
ight)}\) tylko nie wiem skąd wytrzasnąć to \(\displaystyle{ \alpha}\)
ight] cup left[t _{ frac{alpha}{2} },+infty
ight)}\) tylko nie wiem skąd wytrzasnąć to \(\displaystyle{ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
No teraz to już mnie dobiłeś Jak \(\displaystyle{ \alpha}\) to jest poziom ufności, który wiąże sie z przedziałem ufności, a we wzorze na przedział ufności też występuje \(\displaystyle{ \alpha}\), to już nie wiem jak mam to wyliczyć...
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
Ale dobra, ja tam sie nie znamPoziom ufności (inaczej współczynnik ufności) – w metrologii i statystyce: prawdopodobieństwo 1–α związane z przedziałem ufności. Poziom ufności bywa często wyrażany w procentach.
Może mi podpowiedz jak wyznaczyć tą liczbę
Weryfikacja hipotezy
Szczególnie poziom ufności dotyczący danej hipotezy ma się bardzo do poziomu ufności przedziału ufności. Ale jak tak dobrze z google korzystasz to Ci wykorzystamy Twoje umiejętności
Powinna być podana w zadaniu. Najczęściej się przyjmuje, że poziom ufności to \(\displaystyle{ 0.05}\)
Powinna być podana w zadaniu. Najczęściej się przyjmuje, że poziom ufności to \(\displaystyle{ 0.05}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Weryfikacja hipotezy
No właśnie nie jest podana w zadaniu, u nas ćwiczenia prowadzi koleś który nie jest statystykiem i ściągnął nie wiadomo skąd zadania, teraz cała grupa nie wie o co chodzi
No ale załóżmy że mamy 0.05, mam wyliczone \(\displaystyle{ t_{n-2}}\) czyli \(\displaystyle{ t_{13}}\), bo mam 15 danych. Zaznaczam to na wykresie i wychodzi że \(\displaystyle{ t_{n-2}}\) należy do przedziału ufności. I to już jest koniec czy mam jeszce gdzieś uwzględnić, że \(\displaystyle{ \beta_1=0}\) i \(\displaystyle{ \beta_1\neq 0}\)?
No ale załóżmy że mamy 0.05, mam wyliczone \(\displaystyle{ t_{n-2}}\) czyli \(\displaystyle{ t_{13}}\), bo mam 15 danych. Zaznaczam to na wykresie i wychodzi że \(\displaystyle{ t_{n-2}}\) należy do przedziału ufności. I to już jest koniec czy mam jeszce gdzieś uwzględnić, że \(\displaystyle{ \beta_1=0}\) i \(\displaystyle{ \beta_1\neq 0}\)?