Hejka, mam do wyliczenia wartośc oczekiwaną z gęstości - zmienna losowa dwuwymiarowa.
Znam wzór na to, ale wartośc oczekiwana wychodzi mi jako funkcja... Czy to mozliwe?
dwuwymiarowa zmienna losowa - wartosc oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 kwie 2012, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
dwuwymiarowa zmienna losowa - wartosc oczekiwana
Sorki, zle granice calkowania wziąłem...
A pytanie takie: jak liczy się z gęstości wariancje dwuwymiarowej zmiennej losowej ciagłej?
Znalazłem sobie wzór ale czy to \(\displaystyle{ E(X ^{2})}\) to jest taka całka:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } x ^{2} f(x,y)dxdy}\)??
A pytanie takie: jak liczy się z gęstości wariancje dwuwymiarowej zmiennej losowej ciagłej?
Znalazłem sobie wzór ale czy to \(\displaystyle{ E(X ^{2})}\) to jest taka całka:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } x ^{2} f(x,y)dxdy}\)??