Splot funkcji przy uzyciu mgf

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Splot funkcji przy uzyciu mgf

Post autor: lukaszdm »

niezależne zmienne X i Y mają rozkłady Poissona z parametrami lambda i miu

W zadaniu mam wyprowadzony wzór na splot tych funkcji. To samo mam udowodnić przy pomocy funkcji tworzącej momenty.

\(\displaystyle{ f _{X+Y}(s)= \sum_{x=0}^{s}f _{y}(s-x)f _{x}(x)=e ^{-(\lambda+\mu)}* \frac{(\lambda+\mu) ^{s} }{s!}}\)

Wiem, że funkcja tworząca momenty sumy będzie iloczynem mgf poszczególnych składników sumy. Pomnożyłem, ale jakoś nie wychodzi mi taki wynik jak w powyższym wzorze.-- 1 maja 2012, o 23:45 --Jeżeli, ktoś czytał tę bzdurę to przepraszam. Zadanie nie było w języku polskim i zupełnie nie o to chodziło.Zawiodło zrozumienie.
ODPOWIEDZ