Jak wyliczać współczynniki korelacji?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Witam. Mam zbudować właśnie model ekonometryczny(3 zmienne objaśniające, 1 objaśniana) i mam problem z współczynnikami korelacji Pearsona. Jeżeli mam 3 zmienne to powinienem wyliczyć współczynniki między zmienną objaśnianą, a każdą zmienną objaśniającą, by otrzymać 3 wartości? A następnie wyliczyć współczynniki miedzy zmiennymi objaśniającymi otrzymując kolejne 3 wyniki?
A następnie z otzymanych wyników zbudować macież \(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_0}\)?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam.
A następnie z otzymanych wyników zbudować macież \(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_0}\)?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 12:27 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
To zależy o co jesteś proszony w zadaniu.
Liczenie tutaj współczynników Pearsona jest troszkę bez sensu. Szczególnie gdy ekonometria daje nam różne modele gdzie postać jest niekoniecznie liniowa i związki między zmiennymi też nie muszą być liniowe.
Najpierw bym polecał sprawdzić czy wszystkie zmienne w Twoim modelu są statystycznie istotne. Od tego się raczej powinno zaczynać.
Liczenie tutaj współczynników Pearsona jest troszkę bez sensu. Szczególnie gdy ekonometria daje nam różne modele gdzie postać jest niekoniecznie liniowa i związki między zmiennymi też nie muszą być liniowe.
Najpierw bym polecał sprawdzić czy wszystkie zmienne w Twoim modelu są statystycznie istotne. Od tego się raczej powinno zaczynać.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
No właśnie robie to na zaliczenie i na zajęciach nam podawał co musi być w tym no i właśnie mam wyliczyć te współczynniki, a później zastosować metodę Hellwiga. Nie ogarniam tego za bardzo i nie wiem jak zbudować macierze R i R0. Wydawało mi się, że są one zbudowane z tych współczynników. Jestem w błędzie?
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Dobrze myślisz. Jeśli mas z tej metody skorzystać to ok.
9 wspołczynników korelacji masz zatem policzyć. 6 między sobą i trzy ze zmienną objaśnianą
9 wspołczynników korelacji masz zatem policzyć. 6 między sobą i trzy ze zmienną objaśnianą
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
No i znowu nie rozumiem. Z kąd aż 9? To znaczy że jak wylicze pierwszą zmienną z drugą to później jeszcze raz muszę drugą z pierwszą? A jeżeli tak to macierz R będzie miała więcej kolumn niz R0 wierszy, a nie powinna mieć tyle samo?
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Oczywiście niektóre się będą powtarzać Napisałem 9 żebyś wiedział jak macierz powinna wyglądać
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Ok dzieki wielkie. Jeszcze tylko taka mam prośbę. Mógłbyś mi napisać jak mam tą macierz stworzyc?
Tzn. który współczynnik w którym miejscu?
Tzn. który współczynnik w którym miejscu?
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Wiersze: \(\displaystyle{ X _{1},X _{2}, X _{3}}\), kolumny to samo. I wtedy w danym polu masz korelacje danych zmiennych. Więc na przekątnej masz jedynki
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
No tego juz nie rozumiem. \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&r2&r3\\r2&1&r1\\r3&r1&1\end{array}\right]}\) Tak to powinno wygladac?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 11:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Jak wyliczać współczynniki korelacji?
Wielkie dzieki w takim razie-- 1 maja 2012, o 20:11 --\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&r1&r2\\r1&1&r3\\r2&r3&1\end{array}\right]}\)
A nie tak?
A nie tak?