Próbuję rozwiązać poniższe zadanie jednakże brakuje mi danych, a może złego wzoru używam. Próbuję rozwiązać to ze wzoru dla składnika struktury.
z=\(\displaystyle{ \frac{p-Po}{ \sqrt{ \frac{Po* Qo}{N} } }}\)
Proszę o wskazówki.
W mieszance nasiennej udział żyta powinien wynosić 60%. Na podstawie 120 prób stwierdzono, ze średnio udział ten jest rzędu 48%. Zweryfikować hipotezę, ze udział żyta w mieszance jest równy 60%, przyjmując \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,01.
Dziękuję
Weryfikacja hipotezy
Weryfikacja hipotezy
Wzór OK, jak również liczba danych. \(\displaystyle{ \alpha}\) jest poziomem istotności. Ale w takiej sytuacji nie trzeba żadnej statystyki aby stwierdzić, że badaną hipotezę należy odrzucić na korzyść hipotezy alternatywnej. \(\displaystyle{ 48\%}\) wobec normatywnych \(\displaystyle{ 60\%}\) musi byś statystycznie istotne, czyli w istotny sposób być mniejsze. I to na każdym sensownym poziomie istotności.
Weryfikacja hipotezy
Dziękuję bardzo za posta.Niestety muszę to udowodnić wyliczeniem ;/ a z powyższego wzory nie moge wyliczyć p bo nie mam N gdyż
p= \(\displaystyle{ \frac{m}{N}}\)
p= \(\displaystyle{ \frac{m}{N}}\)
Weryfikacja hipotezy
\(\displaystyle{ p=0.48}\) jest frakcją policzoną w próbie. Tutaj próbą jest 120 doświadczeń mierzenia frakcji. Liczebność próby to \(\displaystyle{ N=120.}\)
Dobranoc.
Dobranoc.