Mam do zrobienia 2 zadanka niby prościutkie ale...
Zad 1. Notowania akcji 100 spółek przedstawiono w tabeli:
Notowanie[zł] [0,10); [10,20); [20,30); [30,40); [40,50);
Liczba spółek 20; 40; 20; 10; 10;
Oblicz i podaj interpretację otrzymanych wyników:
a) średnia badanej cechy
b) wartość dominująca badanej cechy
c)stopień zróżnicowania (klasyczny współczynnik zmienności
d) typowy obszar zmienności
e)siła i kierunek asymetrii
PYTANIE...
a) średnia z tych przedziałów jak to zrobić....
b) to będzie przedział [10,20)? czy źle myślę?
c),d),e) ???
Zad 2. Liczba trafień do kosza w 5 kolejnych rzutach wykonanych przez 15 zawodników jest następująca: 0,1,1,2,3,3,3,3,3,3,4,4,5,5,5. Sporządź szereg rozdzielczy a następnie:
a)określ rodzaj zmienności badanej cechy
b) oblicz medianę i kwartyle - interpretacja
c) oblicz jaki procent stanowią zawodnicy, którzy zaliczyli przynajmniej 4 trafienia
d) naszkicuj histogram i przybliżoną krzywą liczebności
PYTANIE:
a)?
b) mediana = 3? kwartyle???? co z interpretacją?
c)5/15 czyli 1/3 ?
d) histogram okej ale co to jest przybliżona krzywa liczebności?
Proszę o pomoc jak najszybciej dziekuję
notowania akcji 100 spółek - tabela i rzuty do kosza
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
notowania akcji 100 spółek - tabela i rzuty do kosza
Zadania rzeczywiście prościutkie, zeszyt w rękę i trochę czytania, ale...
Zad. 1. Do liczenia średniej (a także wariancji) używasz środków przedziałów, czyli liczb \(\displaystyle{ 5,15,25,35,45}\) z odpowiadającymi im liczebnościami, czyli
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{5\cdot20+15\cdot40+25\cdot20+35\cdot10+45\cdot10}{20+40+20+10+10}=\frac{2000}{100}=20}\)
Dominanta to wartość występująca w najliczniejszym przedziale (czyli w tym przypadku w przedziale od 10 do 20), liczymy ją ze wzoru
\(\displaystyle{ D=x_D+\frac{n_D-n_{D-1}}{(n_D-n_{D-1})+(n_D-n_{D+1})}\cdot c_D}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n_D}\) - liczność przedziału z dominantą, \(\displaystyle{ n_{D-1}}\) - liczność przedziału wcześniejszego, \(\displaystyle{ n_{D+1}}\) - liczność przedziału następnego, \(\displaystyle{ x_D}\) - lewy koniec przedziału z dominantą, \(\displaystyle{ c_D}\) - długość przedziału z dominantą. W naszym przykładzie
\(\displaystyle{ D=10+\frac{40-20}{(40-20)+(40-20)}\cdot10=10+\frac{20}{40}\cdot10=10+5=15}\)
Do obliczenia klasycznego współczynnika zmienności potrzebne nam będzie odchylenie standardowe, w tym celu najpierw obliczamy wariancje (do obliczeń również używamy środków przedziałów), używamy wzoru (w tym przypadku)
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^kn_i(x_i-\bar{x})^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) - liczebność próbki, \(\displaystyle{ k}\) - numer przedziału, \(\displaystyle{ x_i}\) - środki przedziałów, \(\displaystyle{ n_i}\) liczność \(\displaystyle{ i}\)-tego przedziału, co w naszym przykładzie daje
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{100}\left(20\cdot(5-15)^2+40\cdot(15-15)^2+20\cdot(25-15)^2+10\cdot(35-15)^2+10\cdot(45-15)^2\right)=170}\)
czyli
\(\displaystyle{ s=\sqrt{s^2}=\sqrt{170}\approx13,04}\)
a klasyczny współczynnik zmienności
\(\displaystyle{ V=\frac{s}{\bar{x}}\cdot100\%=65,2\%}\)
Typowy przedział zmienności
\(\displaystyle{ (\bar{x}-s;\bar{x}+s)=(6,96;33,04)}\)
Obliczamy współczynnik asymetrii
\(\displaystyle{ A_s=\frac{\bar{x}-D}{s}=\frac{20-15}{13,04}=0,38>0}\) - asymetria prawostronna
Drugie - zerknij do zeszytu i poczytaj trochę, bo to naprawdę banalne rachunki są.
Zad. 1. Do liczenia średniej (a także wariancji) używasz środków przedziałów, czyli liczb \(\displaystyle{ 5,15,25,35,45}\) z odpowiadającymi im liczebnościami, czyli
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{5\cdot20+15\cdot40+25\cdot20+35\cdot10+45\cdot10}{20+40+20+10+10}=\frac{2000}{100}=20}\)
Dominanta to wartość występująca w najliczniejszym przedziale (czyli w tym przypadku w przedziale od 10 do 20), liczymy ją ze wzoru
\(\displaystyle{ D=x_D+\frac{n_D-n_{D-1}}{(n_D-n_{D-1})+(n_D-n_{D+1})}\cdot c_D}\)
gdzie: \(\displaystyle{ n_D}\) - liczność przedziału z dominantą, \(\displaystyle{ n_{D-1}}\) - liczność przedziału wcześniejszego, \(\displaystyle{ n_{D+1}}\) - liczność przedziału następnego, \(\displaystyle{ x_D}\) - lewy koniec przedziału z dominantą, \(\displaystyle{ c_D}\) - długość przedziału z dominantą. W naszym przykładzie
\(\displaystyle{ D=10+\frac{40-20}{(40-20)+(40-20)}\cdot10=10+\frac{20}{40}\cdot10=10+5=15}\)
Do obliczenia klasycznego współczynnika zmienności potrzebne nam będzie odchylenie standardowe, w tym celu najpierw obliczamy wariancje (do obliczeń również używamy środków przedziałów), używamy wzoru (w tym przypadku)
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^kn_i(x_i-\bar{x})^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) - liczebność próbki, \(\displaystyle{ k}\) - numer przedziału, \(\displaystyle{ x_i}\) - środki przedziałów, \(\displaystyle{ n_i}\) liczność \(\displaystyle{ i}\)-tego przedziału, co w naszym przykładzie daje
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{100}\left(20\cdot(5-15)^2+40\cdot(15-15)^2+20\cdot(25-15)^2+10\cdot(35-15)^2+10\cdot(45-15)^2\right)=170}\)
czyli
\(\displaystyle{ s=\sqrt{s^2}=\sqrt{170}\approx13,04}\)
a klasyczny współczynnik zmienności
\(\displaystyle{ V=\frac{s}{\bar{x}}\cdot100\%=65,2\%}\)
Typowy przedział zmienności
\(\displaystyle{ (\bar{x}-s;\bar{x}+s)=(6,96;33,04)}\)
Obliczamy współczynnik asymetrii
\(\displaystyle{ A_s=\frac{\bar{x}-D}{s}=\frac{20-15}{13,04}=0,38>0}\) - asymetria prawostronna
Drugie - zerknij do zeszytu i poczytaj trochę, bo to naprawdę banalne rachunki są.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 7 cze 2008, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 31 razy
notowania akcji 100 spółek - tabela i rzuty do kosza
dziekuje -- 27 kwietnia 2012, 00:20 --Zadanie 2.
a) chodzi o rozstęp czy jeszcze cos?
rozstep wyszedł 5?
b) mediana =3
kwartyl 1 = 4 czyli 2 trafienia
kwartyl 2 = Me = 8 czyli 3 trafienia
kwartyl 3 = 12 czyli 4 trafienia
c) 5/15 =1/3 czyli 33.33%
Dobrze mowie ???
a) chodzi o rozstęp czy jeszcze cos?
rozstep wyszedł 5?
b) mediana =3
kwartyl 1 = 4 czyli 2 trafienia
kwartyl 2 = Me = 8 czyli 3 trafienia
kwartyl 3 = 12 czyli 4 trafienia
c) 5/15 =1/3 czyli 33.33%
Dobrze mowie ???