Mam takie zadanie ze statystyki, ktoś wie jak je ruszyć?
Rzucamy 1000 razy kostką do gry. Znaleźć granice, w których z prawdopodobieństwem 0.99 będzie zawierać się łączna liczba oczek?
Nie mam zupełnie pojęcia jak to ruszyć, z czego skorzystać? Może ktoś chociaż pomóc mi zacząć je rozwiązywać i dać jakieś wskazówki?
Rzuty kostką, znalezienie granicy
Rzuty kostką, znalezienie granicy
Czy chodzi tu o tw. Markowa? W takim razie musze zdefiniować X od \(\displaystyle{ X_{1}}\) do \(\displaystyle{ X_{1000}}\)? Nie mam pojecia jak to ruszyc.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 kwie 2011, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białostok
Rzuty kostką, znalezienie granicy
Czy mógłby ktoś pomóc z tym zadaniem? Nie mogę znaleźć pod to odpowiedniego wzoru. Jedynie co, to próbuję idąc następującym tokiem myślenia (nie jestem pewien, czy dobrze).
Jeżeli w zadaniu podane byłoby prawdopodobieństwo 1, to granice wyglądałby by tak:
\(\displaystyle{ \left\langle 1000, 6000\right\rangle}\)
przy prawdopodobieństwie 0,5:
\(\displaystyle{ \left\langle 2250, 4750\right\rangle}\)
a przy prawdopodobieństwie 0,99:
\(\displaystyle{ 6000-1000 = 5000}\)
\(\displaystyle{ 5000 * 0,99 = 4950}\)
\(\displaystyle{ 5000 - 4950 = 50}\)
\(\displaystyle{ 50 / 2 = 25}\)
\(\displaystyle{ \left\langle 1025, 5975\right\rangle}\)
dzięki
Jeżeli w zadaniu podane byłoby prawdopodobieństwo 1, to granice wyglądałby by tak:
\(\displaystyle{ \left\langle 1000, 6000\right\rangle}\)
przy prawdopodobieństwie 0,5:
\(\displaystyle{ \left\langle 2250, 4750\right\rangle}\)
a przy prawdopodobieństwie 0,99:
\(\displaystyle{ 6000-1000 = 5000}\)
\(\displaystyle{ 5000 * 0,99 = 4950}\)
\(\displaystyle{ 5000 - 4950 = 50}\)
\(\displaystyle{ 50 / 2 = 25}\)
\(\displaystyle{ \left\langle 1025, 5975\right\rangle}\)
dzięki