srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Damieux »

Mam obliczyc srednia arytmetyczna wielkosci pylow emitowanych do atmosfery rocznie przez zaklad uciazliwy dla srodowiska, na podstawie tabeli:
Wielkosc emisji pylow(w t/r) Liczba zakładow Emisja ( w tys. ton)
do \(\displaystyle{ 25}\)............................408......................................5
\(\displaystyle{ 25-100}\)..........................534......................................30
\(\displaystyle{ 100-500}\).........................449.....................................98
\(\displaystyle{ 500-1000}\)........................88.......................................60
\(\displaystyle{ 1000-2000}\)......................35.......................................49
\(\displaystyle{ 2000-5000}\)......................33.......................................109
\(\displaystyle{ 5000-10000}\).....................16.......................................116
\(\displaystyle{ 10000-20000}\)....................9........................................121
\(\displaystyle{ 20000-50000}\)....................2........................................43
\(\displaystyle{ 50000}\) i wiecej..................1.......................................53
Razem............................................1575...................................684
Czyli srodek kazdego przedzialu razy liczbe zakladow razy emisje i wszystko przez sume wszystkich zakladow? a jak ustalic srodek przedzialu ostatniego gdy mamy do plus nieskonczonosci???
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Kartezjusz »

Ja szukam największego9najmniejszego) przedziału długość,dzielę przez dwa i dodaję do wartości granicznej... zależy,czego dotyczyć mają wyniki.Jeśli chodzi o pyły,to sądzę,że chcą pokazać, jak trujemy,więc pokżaesz dla obrazu,że nie mniej niż,czyli bierzesz najkrótszego...
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Damieux »

W odpowiedziach podaja: \(\displaystyle{ x= \frac{684000}{1575}=434,3}\) ton rocznie-- 24 kwi 2012, o 18:01 --Za duzy wynik mi wychodzi, gdy licze tak ze srodek przedzialu razy liczbe zakladow razy emisje i sumuje to wszystko oraz dziele przez liczbe wszystkich zakladow. A srodek przedzialu ostatniego obralem jako \(\displaystyle{ 75000}\). Jak mam to liczyc?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Kartezjusz »

A próbowałeś na końcu te 50000 tyś ton pomnożyć przez te zakłady? Na końcu nie środek,ale część lewy koniec...
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Damieux »

Próbowalem, wychodzi wtedy az \(\displaystyle{ \frac{69264350}{1575}=43977,365}\)-- 25 kwi 2012, o 11:24 --Moze trzeba pomnozyc srodki kazdych z przedzialow przez tylko jedna z tych kolumn?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Kartezjusz »

Pokaż całe jak liczysz...
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia arytmetyczna dla przedzialow klasowych

Post autor: Damieux »

O, zauwazylem wlasnie jak to jest liczone-suma emisji ( i stad te \(\displaystyle{ 684000}\) przez sume wszystkich zakladow ( czyli \(\displaystyle{ 1575}\)). A te przedzialy klasowe potrzebne sa do drugiego podpunktu - oobliczyc wspolczynnik koncentracji. Zagadka wyjasniona
ODPOWIEDZ