Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: lukaszdm »

Oblicz prawdopodobieństwo P[S=s] dla s=0,1,2,3,4,5,6 gdy
\(\displaystyle{ S=X _{1} +X _{2} +X _{3}}\)


\(\displaystyle{ X _{j}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Poisson(j)}\)
miodzio1988

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: miodzio1988 »

Zakładamy niezależność tych zmiennych losowych?
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: lukaszdm »

Tak zakładamy niezależność zdarzeń
miodzio1988

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: miodzio1988 »

To jaki rozkład ma zmienna losowa \(\displaystyle{ S}\) ?
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: lukaszdm »

Nie ma nic na ten temat w zadaniu
miodzio1988

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: miodzio1988 »

no to masz to policzyć
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: lukaszdm »

Wdzięczny był bym za rozwiązanie
miodzio1988

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: miodzio1988 »

Rozwiązania nie dostaniesz. Masz wyznaczyć ten rozkład. Nie jest to coś trudnego
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: lukaszdm »

Jeśli chcesz się bawić w mentora to nie tutaj. Szkoda zaśmiecać forum. Dziękuję za Twoją pomoc
miodzio1988

Oblicz prawdopodobieństwo S=X1+2X2+3X3

Post autor: miodzio1988 »

Ciężko na wiki zerknąć i znaleźć odpowiedz, co? Nie chcesz mojej pomocy to nie. Nie narzucam się
Suma zmiennych o rozkładzie Poissona ma rozkład Poissona.
Tyle z mojej strony. Powodzenia
ODPOWIEDZ