Mam podaną średnią arytmetyczną, odchylenie standardowe i liczebność dla trzech rodzajów sprzedawanych hot-dogow(A, B, C):
A: \(\displaystyle{ x=401,15}\) \(\displaystyle{ s=102,43}\) \(\displaystyle{ n=20}\)
B: \(\displaystyle{ x=418,53}\) \(\displaystyle{ s=93,87}\) \(\displaystyle{ n=17}\)
C: \(\displaystyle{ x=459}\) \(\displaystyle{ s=84,74}\) \(\displaystyle{ n=17}\)
Jak obliczyc odchylenie standardowe dla hot-dogow bez rozrozniania rodzaju?
-- 24 kwi 2012, o 12:29 --
Licze srednia arytmetyczna tych odchylen standardowych i mi nie wychodzi...-- 24 kwi 2012, o 12:40 --Ma wyjść \(\displaystyle{ s=97,5}\)
odchylenie standardowe
odchylenie standardowe
Bo nie powinno.Licze srednia arytmetyczna tych odchylen standardowych i mi nie wychodzi...
Nie jest to trudno obliczyć, wystarczy zobaczyć przekształcony wzór na odchylenie standardowe. Nie ten typowy, tylko przekształcony
odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} X _{i}}\)
Możesz policzyć dla każdego typu. Zrób to.
Możesz policzyć dla każdego typu. Zrób to.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 2 razy
odchylenie standardowe
Licze srednia liczbe kalorii bez rozrozniania rodzaju:
\(\displaystyle{ \frac{401,15*20+418,53*17+459*17}{54}=424,83}\)
I teraz odchylenie standardowe :
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{20(401,15-424,83) ^{2}+17(418,53-424,83) ^{2}+17(459-424,83) ^{2} }{54} } =24,24}\)
I co? dalej nie wychodzi...
\(\displaystyle{ \frac{401,15*20+418,53*17+459*17}{54}=424,83}\)
I teraz odchylenie standardowe :
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{20(401,15-424,83) ^{2}+17(418,53-424,83) ^{2}+17(459-424,83) ^{2} }{54} } =24,24}\)
I co? dalej nie wychodzi...