Kto lepiej zarabia?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sewiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2007, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Kto lepiej zarabia?

Post autor: sewiko »

W pewnej firmie zbadano wysokość płac kobiet (X) i wysokość płac mężczyzn (Y). Dla 50 zatrudnionych kobiet i 30 mężczyzn otrzymano następujące wyniki (w tys zł)

50
Σ xi = 111
i=1

50
Σ xi^2 = 274
i=1

30
Σ yi^2 = 185
i=1

50 30
Σ xi Σ yi = 8103
i=1 i=1

Porównaj zmienność płac mężczyzn i kobiet zatrudnionych w tej firmie.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kto lepiej zarabia?

Post autor: Lady Tilly »

Kod: Zaznacz cały

http://www.ekonometria.4me.pl/statystyka2.htm
tam są podane miary zróżnicowania chodzi mi konkretnie o wariancję...
ODPOWIEDZ