Proces Poissona

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kasia_torun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 28 paź 2009, o 22:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 9 razy

Proces Poissona

Post autor: kasia_torun »

Dla procesu Poissona N(t) o intensywności \(\displaystyle{ \lambda}\).
Dla \(\displaystyle{ s \le t}\) obliczyć:
a) \(\displaystyle{ P(N(s)=k | N(t)=n)}\)
b) \(\displaystyle{ P(N(t)=n | N(s)=k)}\)
i nazwać poszczególne rozkłady.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Proces Poissona

Post autor: janusz47 »

a)\(\displaystyle{ P(N(s)=k | N(t) = n) = \frac{P(N(s)=k, N(t) = n)}{ P(N(t) = n)} =\frac{\frac{e^{-\lambda(n+k)}\lambda s^{k}t^{n}}{(k+n)!}}{ \frac{e^{-\lambda n} \lambda t^{n}}{n!}} }.}\)
Proszę uprościć.
Jest to rozkład warunkowy procesu Poissona.
b) - podobnie
kasia_torun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 28 paź 2009, o 22:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 9 razy

Proces Poissona

Post autor: kasia_torun »

Dlaczego tak akurat wygląda licznik?
Chyba brakuje potęgi przy \(\displaystyle{ \lambda}\)...
ODPOWIEDZ