interpretacja na podstawie danych statystycznych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

Badania czsu budowy bud. mieszkalnych w dwoch miejscowosciach dostarczyly nastepujacych inf.: sredni czas budowy w woj. X wyznaczony na podstawie danych \(\displaystyle{ 40}\)przedsiebiorstw wynosil \(\displaystyle{ 15}\)miesiecy, modalna wynosila \(\displaystyle{ 20}\)miesiecy, a wspolczynniki skosnosci -0,5. W woj. Y sredni czas dla \(\displaystyle{ 60}\) przedsiebiorstw wynosil \(\displaystyle{ 20}\) miesiecy, modalna \(\displaystyle{ 15}\)miesiecy, a wspolczynnik skosnosci \(\displaystyle{ 0,5}\).
W którym województwie budują szybciej?

A wiec:
X:(na podstawie 40 przedsiebiorstw) \(\displaystyle{ x=15}\) \(\displaystyle{ Mo=20}\) \(\displaystyle{ A _{s} =-0,5}\)
Y:(na podstawie 60 przedsiebiorstw) \(\displaystyle{ x=20}\) \(\displaystyle{ Mo=15}\) \(\displaystyle{ A _{s}= 0,5}\)

Pomozcie mi zinterpretowac te dane?
miodzio1988

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

Wiki i interpretacje każdego takiej cechy masz. Problem jest jaki?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

ze w pierwszym badamy czterdziesci a w drugim szescdziesiat przedsiebiorstw...-oto jest problem
miodzio1988

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

No i? Nie ma znaczenia ile ich jest
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

Ale w jednym jest wieksza modalna a mniejsza srednia arytmetyczna a w drugim odwrotnie, to co brac pod uwage?
miodzio1988

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

No wlasnie. O czym to świadczy?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

Ja bym wzial pod uwage modalna ;p czyli najczestsza wartosc
miodzio1988

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

wieksza modalna a mniejsza srednia arytmetyczna
Co nam to mówi o rozkładzie?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

ze to jest asymetria lewostronna, ale co z tego...
miodzio1988

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

Czy asymetria mówi nam w którym województwie budują szybciej?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

interpretacja na podstawie danych statystycznych

Post autor: Damieux »

No pytam sie Asymetrii, w ktorym wojewodztwie buduja szybciej, to mi nie odpowiada. Czyli asymetria nie mowi nam w ktorym woj. buduja szybciej.
ODPOWIEDZ