Proces autoregresyjny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Mundinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Proces autoregresyjny

Post autor: Mundinho »

Hej,

Ogólnie znana jest teoria procesów autoregresyjnych, w szczególności I rzędu, postaci:

\(\displaystyle{ Y_n = \phi Y_{n-1} + \epsilon_n}\),

Chciałbym jednak spytać, czy spotkaliście się kiedyś z nieco innymi procesami, tj. mającymi postać:

\(\displaystyle{ Y_n = \sqrt[ \alpha ]{(\phi Y_{n-1})^ \alpha + (X_n)^ \alpha }}\),

gdzie X jest z założenia zmienną nieujemną. Czy takie procesy są znane w literaturze?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ