Jak się za to zabrtać?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Jak się za to zabrtać?
Witam nie wiem jak się zabrać za te zadania:
1) Zmienna losowa X przyjmuje wartości całkowite dodatnie z prawdopodobieństwem P(X=n)= c/6^{n}
a) Oblicz stałą c,
b) dystrybuanta zmiennej losowej X
c) P(X<100)
2)Zmienna losowa X ma gęstość określoną wzorem:
f(x)= \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+1 dla x \in <-1,0)\\1-x dla x \in <0,1)\\0 dla pozostałych \end{array}}\)
Wyznacz:
a) dystrybuantę F(x)
b) \(\displaystyle{ x_{0}}\) takie że P(\(\displaystyle{ X\ge x_{0}}\))=7/8
Z góry dziękuje za pomoc.
1) Zmienna losowa X przyjmuje wartości całkowite dodatnie z prawdopodobieństwem P(X=n)= c/6^{n}
a) Oblicz stałą c,
b) dystrybuanta zmiennej losowej X
c) P(X<100)
2)Zmienna losowa X ma gęstość określoną wzorem:
f(x)= \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+1 dla x \in <-1,0)\\1-x dla x \in <0,1)\\0 dla pozostałych \end{array}}\)
Wyznacz:
a) dystrybuantę F(x)
b) \(\displaystyle{ x_{0}}\) takie że P(\(\displaystyle{ X\ge x_{0}}\))=7/8
Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 15:34 przez tomek123456, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak się za to zabrtać?
Dziwne, żeby liczyć stałą \(\displaystyle{ a}\) jak nie wystepuje w zadaniu.
Zeby rozklad byl rozkladem to jaki warunek musi spelniac?
Zeby rozklad byl rozkladem to jaki warunek musi spelniac?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Jak się za to zabrtać?
w pierwszym chodzi o stałą c...
nie wiem niestety jaki musi być ten warunek
nie wiem niestety jaki musi być ten warunek
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 15:34 przez tomek123456, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się za to zabrtać?
W treści masz \(\displaystyle{ c}\), dalej masz \(\displaystyle{ a}\) teraz \(\displaystyle{ e}\) ? Może się zdecydujesz?
I jak tego warunku nie znasz to nie ma co robić dalej tego zadania tylko teorii się trzeba poduczyć
I jak tego warunku nie znasz to nie ma co robić dalej tego zadania tylko teorii się trzeba poduczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Jak się za to zabrtać?
Najpierw odpowiedz na moje pytanie. Czyli jaki warunek musi spelniac rozklad, zeby byl rozkladem?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Jak się za to zabrtać?
Jakich wartości zatem?tomek123456 pisze:może suma wszystkich wartości ma wynosić 1?
Gotowca nie dostaniesz, możesz być tego pewny. A to dopiero punkt a
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 mar 2012, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Jak się za to zabrtać?
c/6^{n} wartości po podstawieniu n mają być równe 1? Nie trzeba mi gotowca tylko chce się tego nauczyć