interpretacja kwartyli

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kattka21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 kwie 2012, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

interpretacja kwartyli

Post autor: kattka21 »

Witam, mam problem z interpretacja kwartyli, w zadaniu chodzilo o wielkosc spółek w mln $. Prosze o pomoc.
Oto wyniki
Wielkość: \(\displaystyle{ Q_1 =143,785;\ \ Q_2 =409,235;\ \ Q_3 =1121,49}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 09:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

interpretacja kwartyli

Post autor: Kartezjusz »

Kwartyl \(\displaystyle{ Q_{i}}\) mówi ,tyle,że \(\displaystyle{ i \cdot 25 \%}\) danych jest mniejsza niż \(\displaystyle{ Q_{i}}\)
kattka21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 kwie 2012, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

interpretacja kwartyli

Post autor: kattka21 »

a tak bardziej po polsku??
to ze 25% spoek jest mniejsza od Q1 tak?? Q2 ze polowa społek osiaga wielkosc Q2?? a Q3 ze 25% spolek jest wieksza niz Q3?? bo nie rozumiem
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

interpretacja kwartyli

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie tak!
ODPOWIEDZ