Mam takie zadanie
Początkujący łucznik strzela n razy do okrągłej tarczy o nieznanym promieniu
τ . Trafia do tarczy za każdym razem, ale w zupełnie losowe miejsca. Niech r1, r2, ..., rn
oznaczają odległości miejsc poszczególnych trafień od środka tarczy. Wyznacz estymator
największej wiarygodności parametru τ .
I szczerze nie wiem jak tam to rozwiazać
Prosze o pomoc!:)
Estymator największej wiarygodności
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Estymator największej wiarygodności
Funkcja wiarygodności:
\(\displaystyle{ f(r_{1},r_{2},...,r_{n}| \tau) = \frac{1}{\pi \tau^{2n}}, \ 0 < r_{i}< \tau, \ i =1,2,...,n.}\)
\(\displaystyle{ f(r_{1},r_{2},...,r_{n}| \tau) = \frac{1}{\pi \tau^{2n}}, \ 0 < r_{i}< \tau, \ i =1,2,...,n.}\)