srednia harmoniczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia harmoniczna

Post autor: Damieux »

W roku \(\displaystyle{ 1994}\) u pewnego sadownika ceny \(\displaystyle{ 1}\)kg brzoskwin wynosily: za pierwszy gatunek \(\displaystyle{ 35tys.}\), za drugi gatunek-\(\displaystyle{ 20tys.}\), a za trzeci-\(\displaystyle{ 15tys.}\)zł. Sadownik uzyskał ze sprzedaży \(\displaystyle{ 102mln}\)zł, w tym po \(\displaystyle{ 21mln}\)zł za pierwszy i trzeci gatunek, a \(\displaystyle{ 60mln}\)zł za drugi gatunek. Ile wynosiła średnia cena \(\displaystyle{ 1kg}\) brzoskwin?

Wiem tylko tyle. ze ze sredniej harmonicznej trzeba to policzyc...
miodzio1988

srednia harmoniczna

Post autor: miodzio1988 »

A problem jest wstawić do wzoru jaki?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia harmoniczna

Post autor: Damieux »

taki, że nie wiem co do czego podstawic- czy w liczniku ma byc waga czy cena; w mianowniku tez nie wiem jak wstawic...
miodzio1988

srednia harmoniczna

Post autor: miodzio1988 »



masz napisane co i jak
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

srednia harmoniczna

Post autor: Damieux »

Dzieki za pomysl z ta wikipedia, nawet nie wpadlem na to -_-, ale wikipedia mi tu raczej nie pomoze, bo mi wynik n ie wychodzi jak rozwiazuje w ten sposob-\(\displaystyle{ \frac{102}{ \frac{35000}{21000000} + \frac{20000}{60000000}+ \frac{15000}{21000000} }}\)
ODPOWIEDZ