mediana, moda, srednia arytmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

mediana, moda, srednia arytmetyczna

Post autor: Damieux »

Badając absencję pracowników w czwartym kwartale otrzymano: \(\displaystyle{ x=Me=Mo=11}\)dni. Obliczyć, jaki odsetek pracowników opuscilo w badanym okresie \(\displaystyle{ 8-10}\)dni, jesli wiadomo, ze najwiekszy procent pracownikow\(\displaystyle{ \left( 40 \% \right)}\) opuscilo \(\displaystyle{ 10-12}\)dni, a \(\displaystyle{ 12-14}\)dni przebywalo na zwolnieniu \(\displaystyle{ 20 \%}\).

Odp.\(\displaystyle{ 20%}\)(poniewaz parametry przecietne znajduja sie w srodku przedzialu \(\displaystyle{ 10-12}\).

moglby mi ktos lepiej wyjasnic, skad ten wynik?
ODPOWIEDZ