statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kasiula1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2 kwie 2012, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: kasiula1994 »

Witam,

niestety byłam chora na lekcjach ze statystyki i mam problemy z używaniem wzorów. Tzn nie weim kiedy jest wariacja z powt., a kiedy bez itd

Oto 5 zadań za które nie wiem jak się zabrać:

1. We wrześniu wśród uczniów gimnazjum przeprowadzono sondaż dotyczący liczby przeczytanych przez nich książek. Wynik to:
12 uczniów przeczytało 0 książek,
22u przeczytało 1ks,
17u przeczytało 2ks,
11u przeczytało 3ks,
6u przeczytało 4 ks.
Ile wynosi mediana i dominanta.

2. Wiedząc że \(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{9}{10},P(A\cap B)=\frac{1}{5},P(B')=\frac{2}{5}, oblicz P(A)}\).


3. Ile jest liczb trzycyfrowych mniejszych od 687, o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr należących do zbioru {4, 5, 6, 7, 8, 9}

4. Rzucamy trzy razy kostką do gry w kształcie czworościanu foremnego. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - suma oczek wyrzuconych w pierwszym i w drugim rzucie jest większa od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.

5. W pojemniku jest n kul białych i 4 kule czarne. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej czarnej kuli jest równe
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) . Oblicz, ile kul białych było w pojemniku.


Ewentualne wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej mile widziane. Będzie mi łatwiej to rozgryźć
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2012, o 14:31 przez kasiula1994, łącznie zmieniany 1 raz.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: Lider Artur »

W zad.2 chyba coś źle podałaś...
kasiula1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2 kwie 2012, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: kasiula1994 »

Rzeczywiście nie zrobiłam spacji w latex -- 3 kwi 2012, o 17:48 --Nikt nie pomoże?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: Lider Artur »

1. mamy tutaj do czynienia z szeregiem punktowym. Jak wyznaczyć medianę? :
... -punktowy/
kasiula1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2 kwie 2012, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: kasiula1994 »

A pozostałe zadania?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

statystyka zakres podstawowy 5 zadań. Potrzebne tylko wzory

Post autor: Gadziu »

Te zadania to tak trochę chyba nie ten dział... To bardziej pod prawdopodobieństwo i kombinatorykę
ODPOWIEDZ