witam,
mam mały problem z tymi dwoma zadankami.
byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i naprowadzenie mnie na właściwy tor ich rozwiązywania.
1. Porównaj tempo przyrostu dochodów sektora finansów publicznych w latach 2000-2010
Dane będą zmyślone, chodzi mi tylko o to, jak takie zadanko się robi, bo wiem, że tempo przyrostu różni się od średniego tempa przyrostu i tego pierwszego nie wiem jak zrobić.
dochody ---> 133/143/154/165/176/185/146/175/165/133
i teraz co robimy?
133-143/143=
143-154/154=
154-143/143= itd ... ?
i wtedy to co wychodzi dodajemy czy jak?
i jeszcze jedno zadanko
2. Badano strukturę bezrobocia w pewnym regionie Polski i otrzymano następujące dane:
Czas pozostawania bezrobotnym w mies. --- mężczyzni --- kobiety
5-10 --- 10 --- 5
10-15 --- 50 --- 10
15-20 --- 20 --- 52
20-25 --- 15 --- 32
25-30 --- 5 --- 1
Porównaj asymetrię rozkładów czasu pozostawania bezrobotnym w tym regionie wśród mężczyzn i kobiet.
o co tutaj chodzi? o wyliczenie współczynnika zmienności(jak tak, to jakiego? klasyczny, pozycyjny?)
i jeżeli wyjdzie ujemny ten współczynnik to asymetria lewostronna, jak dodatni to prawostronna?
i jaką tutaj możemy dać odpowiedź?
z góry dziękuję za odpowiedź
Zadanka statystyka opisowa
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 16 razy