tabela przedstawia pewne sane statystyczne:
wartosc -4 -2 0 2 4 6
liczebnosc 12 5 4 3 7 9
waga 0,1 0,1 o,2 o,3 o,2 0,1
a) oblicz srednia arytmetyczna tych danych
b) wyznacz wariancje tych danych
c) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnoscia do 0,0001
Statystyka, srednia arytmetyczna, wariancje, odchylenie stan
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Statystyka, srednia arytmetyczna, wariancje, odchylenie stan
średnia arytmetyczna:
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{12 \cdot (-4)+5 \cdot (-2)+4 \cdot 0+3 \cdot 2+7 \cdot 4+9 \cdot 6}{12+5+4+3+7+9}=}\)
wariancja
\(\displaystyle{ \sigma ^{2}= \frac{12(-4-\overline{x}) ^{2} +5(-2-\overline{x}) ^{2}+4(0-\overline{x}) ^{2} +3(2-\overline{x}) ^{2} +7(4-\overline{x}) ^{2} +9(6-\overline{x}) ^{2} }{40}=}\)
lub
\(\displaystyle{ \sigma ^{2} =\overline{x ^{2}}-\left( \overline{x}\right) ^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \overline{x}-}\),srednia arytmetyczna danych,
\(\displaystyle{ \overline{x ^{2}}-}\)średnia arytmetyczna kwadratów tych danych
odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{\sigma ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{12 \cdot (-4)+5 \cdot (-2)+4 \cdot 0+3 \cdot 2+7 \cdot 4+9 \cdot 6}{12+5+4+3+7+9}=}\)
wariancja
\(\displaystyle{ \sigma ^{2}= \frac{12(-4-\overline{x}) ^{2} +5(-2-\overline{x}) ^{2}+4(0-\overline{x}) ^{2} +3(2-\overline{x}) ^{2} +7(4-\overline{x}) ^{2} +9(6-\overline{x}) ^{2} }{40}=}\)
lub
\(\displaystyle{ \sigma ^{2} =\overline{x ^{2}}-\left( \overline{x}\right) ^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \overline{x}-}\),srednia arytmetyczna danych,
\(\displaystyle{ \overline{x ^{2}}-}\)średnia arytmetyczna kwadratów tych danych
odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{\sigma ^{2} }}\)
Statystyka, srednia arytmetyczna, wariancje, odchylenie stan
to w sredniej arytmetycznej wyjdzie 1
w wariacji6,67
a w odchyleniu jak to obliczyc.
prosze o pomoc bo sie kompletnje na tym nie znam
w wariacji6,67
a w odchyleniu jak to obliczyc.
prosze o pomoc bo sie kompletnje na tym nie znam
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Statystyka, srednia arytmetyczna, wariancje, odchylenie stan
\(\displaystyle{ \frac{-48-10+0+6+28+54}{40} = \frac{30}{40} = \frac{3}{4}=0,75}\)
Srednia arytmetyczna wyszła mi \(\displaystyle{ \overline{x}=0,75}\)-- 2 kwi 2012, o 02:05 --Wariancja
\(\displaystyle{ \sigma ^{2}= \frac{12 \cdot (-4-0,75) ^{2}+5 \cdot (-2-0,75) ^{2} +4(0-0,75) ^{2} +3(2-0,75) ^{2}+7(4-0,75) ^{2} +9(6-0,75) ^{2} }{40} \approx 15,820312}\)
odchylenie
\(\displaystyle{ \sqrt{\sigma} \approx 3,9775}\)
W obliczeniach korzystam ze wzorów w szkole średniej.
Srednia arytmetyczna wyszła mi \(\displaystyle{ \overline{x}=0,75}\)-- 2 kwi 2012, o 02:05 --Wariancja
\(\displaystyle{ \sigma ^{2}= \frac{12 \cdot (-4-0,75) ^{2}+5 \cdot (-2-0,75) ^{2} +4(0-0,75) ^{2} +3(2-0,75) ^{2}+7(4-0,75) ^{2} +9(6-0,75) ^{2} }{40} \approx 15,820312}\)
odchylenie
\(\displaystyle{ \sqrt{\sigma} \approx 3,9775}\)
W obliczeniach korzystam ze wzorów w szkole średniej.