oblicz średnią wazoną
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 lut 2012, o 19:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rymtymtym
oblicz średnią wazoną
Oblicz średnią wazoną liczb 3 (z wagą 5) 2 (z wagą 5) i 1 (z wagą 7)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, o 07:31 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
oblicz średnią wazoną
Znasz wzór na średnią ważoną? Jest to suma tych liczb wymnożonych przez swoją wagę podzielona przez sumę wszystkich wag:
\(\displaystyle{ S= \frac{3\cdot 5 + 2 \cdot 5 + 1\cdot 7}{5+5+7}
=\frac{15+10+7}{17} = \frac{32}{17}}\)
\(\displaystyle{ S= \frac{3\cdot 5 + 2 \cdot 5 + 1\cdot 7}{5+5+7}
=\frac{15+10+7}{17} = \frac{32}{17}}\)