Zużycie energii elektrycznej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Matej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 24 razy

Zużycie energii elektrycznej

Post autor: Matej91 »

Dzienne zużycie energii elektrycznej (w kWh) w pewnym bloku mieszkalnym kształtowało
się następująco:
zużycie 2-4 | 4-6 | 6-8 | 8-10 | 10-12 | 12-14
liczba rodzin 6 | 10 | 30 | 40 | 10 | 4
Obliczyć średnią arytmetyczną, medianę, modalną, współczynnik zmienności oraz wyznaczyć
obszar zmienności.

Sorry za tabelkę ale nie umiem tutaj tworzyć tabel.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
miodzio1988

Zużycie energii elektrycznej

Post autor: miodzio1988 »

I problem jest gdzie? wzorki masz na wszystko przeciez
Matej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 24 razy

Zużycie energii elektrycznej

Post autor: Matej91 »

Jak do tej pory policzyłem średnią arytmetyczną medianę i modalną:

\(\displaystyle{ x _{sr}=8kWh}\)
\(\displaystyle{ Me \approx 8kWh}\)
\(\displaystyle{ Mo=8,5kWh}\)

Prosił bym o weryfikację tych wyników oraz o pomoc w obliczeniu wariancji koniecznej do policzenia współczynnika zmienności. Mianowicie nie rozumiem wzoru do obliczenia wariancji:

\(\displaystyle{ s ^{2}= \frac{1}{n} \sum_{i=l}^{n} (x _{i}-x _{sr}) ^{2}n _{i}}\)

Dobrze by było jak by mi ktoś objaśni ten wzór.
ODPOWIEDZ