W spółdzielni mieszkaniowej dominują mieszkania o powierzchni \(\displaystyle{ 45 – 50 m ^{2}}\) . Na podstawie
badań statystycznych ustalono, że najwięcej mieszkań (\(\displaystyle{ 30%}\)) miało powierzchnię
\(\displaystyle{ 48 m ^{2}}\), a \(\displaystyle{ 20%}\) mieszkań miało powierzchnię od\(\displaystyle{ 40 do 45 m ^{2}}\). Jaki odsetek mieszkań ma powierzchnię od \(\displaystyle{ 50}\) do \(\displaystyle{ 55 m ^{2}}\)?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Badanie statystyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Badanie statystyczne
Na podstawie treści zadania wnioskuję, że:
\(\displaystyle{ Mo=Me}\)
Wykorzystuje wzór:
\(\displaystyle{ Me=x _{0}+( \frac{N}{2}-n _{icum}) \frac{c _{0} }{n _{0} }}\)
\(\displaystyle{ 48=45+( \frac{100}{2}-n _{icum})\frac{5}{30}}\)
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{100}{2} \cdot \frac{5}{30}- \frac{5}{30}n _{icum}}\)
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{25}{3}- \frac{5}{30}n _{icum}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{30}n _{icum}=45+8 \frac{1}{3}-48}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}n _{icum}=5 \frac{1}{3}/: \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ n _{icum}=32 \%}\)
Nie jestem pewien tych obliczeń. Czy mógł by to ktoś sprawdzić i powiedzieć czy to jest dobrze rozwiązanie, a jeśli błędnie to prosił bym o wskazanie co robię źle.
\(\displaystyle{ Mo=Me}\)
Wykorzystuje wzór:
\(\displaystyle{ Me=x _{0}+( \frac{N}{2}-n _{icum}) \frac{c _{0} }{n _{0} }}\)
\(\displaystyle{ 48=45+( \frac{100}{2}-n _{icum})\frac{5}{30}}\)
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{100}{2} \cdot \frac{5}{30}- \frac{5}{30}n _{icum}}\)
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{25}{3}- \frac{5}{30}n _{icum}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{30}n _{icum}=45+8 \frac{1}{3}-48}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}n _{icum}=5 \frac{1}{3}/: \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ n _{icum}=32 \%}\)
Nie jestem pewien tych obliczeń. Czy mógł by to ktoś sprawdzić i powiedzieć czy to jest dobrze rozwiązanie, a jeśli błędnie to prosił bym o wskazanie co robię źle.