Zadanie o ocenach klasowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Kwas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 18 lut 2007, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

Zadanie o ocenach klasowych

Post autor: Kwas_91 »

Na początek przepraszam jeżeli w złym dziale dałem zadanie.
W pewnej klasie uczniowie otrzymali z pracy klasowej następujące oceny: 3 uczniów - bardzo dobry, 4 uczniów - dobry, 8 uczniów - dostateczny, reszta uczniów - niedostateczny. Średni wynik w klasie był 3,8. Ilu uczniów otrzymało poszczególne oceny?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zadanie o ocenach klasowych

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ 3,8=\frac{3{\cdot}5+4{\cdot}4+8{\cdot}3+x{\cdot}2}{15+x}}\) biorąc pod uwagę, że oceną niedostateczną jest 2
x zatem oznacza liczbę uczniów z oceną niedostateczną.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie o ocenach klasowych

Post autor: ariadna »

Niestety zadanie nie ma rozwiązania. x wychodzi ujemne,
Czy treść została dobrze przepisana?
Kwas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 18 lut 2007, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy

Zadanie o ocenach klasowych

Post autor: Kwas_91 »

Treść jest na pewno dobrze, mi wychodziły liczby na minusie, więc myślałem że to ja robię coś źle. Tobie też wychodzi ujemnie, więc zadanie faktycznie jest złe, jutro idę z nim do nauczycielki.

[ Dodano: 24 Luty 2007, 20:07 ]
No dobra, nauczycielka przyznała że zadanie ma błąd i dała poprawione.
"W pewnej klasie uczniowie otrzymali z pracy klasowej następujące oceny: 8 uczniów - bardzo dobry, 4 uczniów - dobry, 8 uczniów - dostateczny, reszta uczniów - niedostateczny. Średni wynik w klasie był 3,8. Ilu uczniów otrzymało poszczególne oceny?"

Tylko że nadal zadanie wychodzi źle!!!
ODPOWIEDZ