Cześć!
Na ostatnim sprawdzianie z matematyki zaskoczyły mnie dwa zadania. Nie do końca wiem, jak je rozwiązać, jeśli moglibyście rzucić na nie okiem...
1. W pewnej firmie w marcu premię otrzymało 16 pracowników administracji i 24 pracowników produkcyjnych. Średnia premia dla pracowników administracji była równa 1600 zł, a dla pracowników produkcji 1800 zł. W kwietniu premię otrzymał tylko jeden pracownik, który nie dostał premii w marcu. Wówczas średnia wysokość wszystkich premii w kwietniu w porównaniu do marca wzrosła o 1%. Oblicz : a) średnią premię wypłaconą w marcu b) wysokość kwietniowej premii pracownika.
Co do a) to obliczyłam to tak: \(\displaystyle{ \frac{16*1600+24*1800}{16+24}}\) , co dało mi średnią premię równą 1720 zł. Nie mam pojęcia jak obliczyć b), po prostu 1% z 1720 i dodać do tego?
2. Ile jest liczb trzycyfrowych mniejszych od 570, o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr należących do zbioru {3,4,5,6,7,8} ?
Nie wiem jak to rozpisać i nie wiem skąd się co bierze..
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi Pozdrawiam!
średnia, kombinowane liczby
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
średnia, kombinowane liczby
Średnia w kwietniu
\(\displaystyle{ \frac{68800+x}{41}-101 \%}\)
\(\displaystyle{ 1720-100 \%}\)
z proporcji oblicz x
( z moich obliczeń x=2425,20)
\(\displaystyle{ \frac{68800+x}{41}-101 \%}\)
\(\displaystyle{ 1720-100 \%}\)
z proporcji oblicz x
( z moich obliczeń x=2425,20)