Wyznaczyć współczynnik k dla sprężyny. W tym celu obciążamy ją różnymi masami m i mierzymy długość sprężyny przy tych obciążeniach. Wyniki pomiarów poniżej:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccccccc}
Obciążenie m[g] & 200 & 300 & 400 & 500 & 600 & 700 & 800 & 900 \\
Długość l[cm] & 5,1 & 5,5 & 5,9 & 6,8 & 7,4 & 7,5 & 8,6 & 9,4 \\
\end{tabular}}\)
Przyjmując, że siła ciężkości \(\displaystyle{ mg=k(l- l_{0})}\), przekształcić tą zależność, aby otrzymać l=f(m) w postaci liniowej. Wyznaczyć współczynniki prostej regresji. Na podstawie wyznaczonych współczynników obliczyć \(\displaystyle{ l_{0}}\) sprężyny nieobciążonej oraz współczynnik k.-- 18 mar 2012, o 16:25 --Odświeżam.
Regresja liniowa-6.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 5 razy
Regresja liniowa-6.
Jaki masz problem w tym, żeby uzyskać postać \(\displaystyle{ l=f(m)}\) ? Zwykłe przekształcenia się kłaniaja