Rozkład normalny - wyznaczenie prawdopodobieństwa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Arxas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 9 sty 2008, o 03:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Rozkład normalny - wyznaczenie prawdopodobieństwa

Post autor: Arxas »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(10,2)}\). Obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(6<X<14)}\).

Rozwiązanie wygląda następująco:

\(\displaystyle{ P(6<X<14)=P\left(\frac{6-10}{2}<\frac{x-10}{2}<\frac{14-10}{2} \right)=P(-2<Z<2)=\phi (2) -\phi (-2) = 2\phi (2)-1 = ...}\)

Wynik, wiadomo - otrzymuje się po skorzystaniu z tablic rozkładu normalnego. Czy mogę jednak prosić o wyjaśnienie następującego przejścia:

\(\displaystyle{ P(-2<Z<2)=\phi (2) -\phi (-2)}\)
szw1710

Rozkład normalny - wyznaczenie prawdopodobieństwa

Post autor: szw1710 »

291171.htm

Interesujący Cię fragment znajdziesz pod koniec wykładu.
ODPOWIEDZ