Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
-
drooone
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Post
autor: drooone »
Prosba o sprawdzenie :
Przedzial/liczebnosc
5-15 / 3
15-25 / 7
25-35 / 4
35-45 / 6
45-55 / 10
55-65 / 8
65-75 / 5
Moda znajduje sie w przedziale 45-55 ?
Mediana w 35-45
Tylko ze z obliczen mediana wychodzi mi:
\(\displaystyle{ M_{e}= 35+( \frac{43}{2}-14)* \frac{10}{6}=47,5}\)
Srednia = 43,25
Czy jest to ok
Z góry dzieki za odp.
-
chris_f
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Post
autor: chris_f »
Mediana będzie w przedziale 45-55. Zauważ, że klasach "wcześniejszych" jest tylko 3+7+4+6=20 wyników, a mediana jest 22 wynikiem.
-
drooone
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Post
autor: drooone »
Racja racja z ta mediana zasugerowalem sie histogramem .
Dzieki