Statystyka - średnia zarobków
Statystyka - średnia zarobków
W dwóch komórkach przedsiębiorstwa pracują po dwie osoby. W pierwszej komórce miesięczne zarobki brutto wynoszą \(\displaystyle{ 2400}\) i \(\displaystyle{ 2600}\). A w drugiej komórce \(\displaystyle{ 3000}\) i \(\displaystyle{ 5000}\). Związki zawodowe domagają się zwiększenia średniego zarobku w obydwu komórkach. jak to zrobić nie zwalniając pracowników i nie wydając na ich podwyżki ani grosza.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 17:03 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pomiędzy[latex] i [/latex] umieszczasz tylko wyrażenia matematyczne, nie całą treść zadania.
Powód: Pomiędzy
Statystyka - średnia zarobków
Kawał z brodą. Poprzenosić pracowników pomiędzy działami. Pokombinuj jak.
Statystyka - średnia zarobków
Zadanie masakra, coś kombinowałam, ale nie bardzo, przenosiłam i różnie wyszło. Zadanie na 1 roku ekonomii.
Statystyka - średnia zarobków
Przecież nie masz tu wielu przypadków. Masz tak poprzenosić pracowników pomiędzy działami, aby w każdym dziale średnia wzrosła. Przecież średniej globalnej w całym zakładzie nie podniesiesz.
Statystyka - średnia zarobków
Rozwiązałam, banalne, ale zaćmiło.
Pierwsza komórka 2400+2600= 5000 średnia 2500
Druga komórka 3000+5000 = 8000 średnia 4000
Do pierwszej komórki należy przenieś pracownika o zarobkach 3000 i wtedy średnia wzrośnie do 2666,66 zł a w pierwszej będzie pracownik zarabiający 5000 i tam także wzrośnie średnia z 4000 do 5000.
Pierwsza komórka 2400+2600= 5000 średnia 2500
Druga komórka 3000+5000 = 8000 średnia 4000
Do pierwszej komórki należy przenieś pracownika o zarobkach 3000 i wtedy średnia wzrośnie do 2666,66 zł a w pierwszej będzie pracownik zarabiający 5000 i tam także wzrośnie średnia z 4000 do 5000.