wyznaczyć charakterystyki rozkładu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Weronikaa90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

wyznaczyć charakterystyki rozkładu

Post autor: Weronikaa90 »

Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ \left| X _{i} \right|Prawdopodobieństwa}\)
\(\displaystyle{ \left| -2\right| 0,425}\)
\(\displaystyle{ \left| 1\right | 0,333}\)
\(\displaystyle{ \left| 3\right | 0,242}\)
Proszę obliczyć następujące charakterystyki rozkładu: wartość oczekiwaną, odchylenie standardowe, klasyczny współczynnik zmienności, kwartyle i pozycyjny współczynnik zmienności.
ODPOWIEDZ