problem z statystyką na zaliczenie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
andrzej976
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

problem z statystyką na zaliczenie

Post autor: andrzej976 »

Witam wszystkim
mam problem muszę zrobić 4 zadania a jestem ze statystyki zielony. Szukałem w google różnych zadań podobnych do tych co mam zrobić aby się ich nauczyć jak się co robi ale nie mogłem ich znaleźć zawsze jakiś element nie pasował a zadnia są następujące

1.w losowo wybranej próbie 200 studentów pewnej uczelnie 130 osób wydaje miesięcznie na gazety i czasopisma ponad 10zł. wyznaczyć przedział ufności dla odsetka studentów którzy wydają miesięcznie na ten cel ponad 10zł na poziomie ufności (1- alpha )=0,99.Zinterpretować wynik.

2. Pomiary prędkości samochodów osobowych na pewnym odcinku autostrady dały wyniki
prędkość(w km/h) 70-80 80-90 90-100 100-110 110-120 120-130
liczba samochodów 7 30 39 70 48 6
Zakładając, że prędkość samochodów osobowych na tym odcinku ma rozkład N(m, o), zweryfikować hipotezę, że wariancja prędkości jest większa niż 100 na poziomie istotności alpha = 0,02.

3.W pewnym osiedlu przeprowadzono pomiary powierzchni mieszkań i uzyskano wyniki:
powierzchnia w m 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90
liczba mieszkań 50 40 20 10 20 10
Wyznaczyć przedział ufności dla odchylenia standardowego powierzchni mieszkań na poziomie ufności (1- alpha )=0,95 zakładając rozkład normalny. Zinterpretować wyniki

4. Wiek inwestorów giełdowych ma rozkład N(m, o). Uważa się, że przeciętny wiek inwestora grającego na giełdzie jest istotnie niższy niż 45 lat. Zweryfikować prawdziwość tego sądu na poziomie istotności alpha = 0,01 jeśli dla 17 losowo wybranych inwestorów otrzymano: x= 40 i s = 10,85

z góry bardzo dziękuje za pomoc
miodzio1988

problem z statystyką na zaliczenie

Post autor: miodzio1988 »

Problem to? Na wszystko masz wzorki np w naszym kompendium
andrzej976
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

problem z statystyką na zaliczenie

Post autor: andrzej976 »

spoko wystarczyło poszukać i 3 zadania mam już zrobione mam problem tylko z tym pierwszym możę mnie ktoś naprowadzić które wzory? i jak się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

problem z statystyką na zaliczenie

Post autor: Gadziu »

Zobacz tu: 289585.htm
ODPOWIEDZ