Pokazać niezależność zmiennych losowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
alternox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 maja 2006, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Drzewce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Pokazać niezależność zmiennych losowych

Post autor: alternox »

Witam!

Muszę pokazać, że zmienne losowe \(\displaystyle{ \frac{(\vec{X}-m) \sqrt{n}}{\sigma} }}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{(n-1) S^{2} }{\sigma ^{2} }}\)są niezależne. Gdzie, \(\displaystyle{ \vec{X}}\)- to średnia, m- wartość oczekiwana.
Proszę o podpowiedzi. Jak to się robi?
ODPOWIEDZ