Witam serdecznie,
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadań zaliczeniowych z probabilistyki.
Zaznaczam, że nie oczekuję gotowych rozwiązań jednak proszę o nakierowanie jak się do nich zabrać z czego skorzystać...
Dziękuję
Oto zadania:
1. Zakładając, że liczba zapytań do serwera w ciągu godziny o określonej porze ma następujący rozkład:
Liczba zapytań \(\displaystyle{ (X = x_{i})}\): 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6
P \(\displaystyle{ (X = x_{i})}\): 0.14, 0.27, 0.27, 0.18, 0.09, 0.04, 0.01
Sporządź wykres rozkładu prawdopodobieństwa i dystrybuanty, oblicz oczekiwaną liczbę zapytań w ciągu godziny oraz odchylenie standardowe.
2. Automat dozujący napełnia dwukilowe puszki z farbą. Wiadomo, że rozkład dozowanych wartości farby jest normalny z odchyleniem standardowym \(\displaystyle{ \sigma = 1.1dag}\). Po ustawieniu automatu dokonano 9 losowych pomiarów wagi zawartości puszek i otrzymano wyniki (w dag): 200.8, 199.0, 198.6, 197.8, 200.2, 199.8, 200.5, 197.5, 198.8.
Przyjmując współczynnik ufności \(\displaystyle{ \alpha = 0.05}\) wyznacz przedział ufności dla wartości oczekiwanej m.
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
1. Jest funkcja skokowa, więc wykresem rozkałdu będzie wykres punktowy, po porstu przenosi wartości na wykres i zaznaczasz kropkami, z dystrybuantą trochę więcej zabawy, bo pierwsze to musisz ją sobie policzyć. Dystrybuanta to po prostu kumulata wszystkich prawdopodobieństw. Rysujesz takie schodki lewostronnie domknięte. Musisz sobie to wszystko ładnie w tabelkach napisać. W twoim wypadku oczekiwana liczba zapytań to wartośc eczkiwana. Przykładowo:
W tabelce wygląda to w miarę tak:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & -2 & -1 & 0 & 1 & 3 \\ \hline
p & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ \\ \hline
\end{tabular}}\)
No i tą tabelkę wykorzystujesz do policzenia wartości oczekiwanej i wariancji.
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp \\ V(x)=E(x ^{2})-E^{2}(x) \\ \sigma = \sqrt{V(x)}}\)
A dystrybuanta to inaczej kumulata czyli robisz sobie taką tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x$<$X & x$<$-2 & x$<$-1 & x$<$0 & x$<$1 & x$<$3 & x$\ge$3 \\ \hline
F(x) & 0 & $\frac{1}{8}$ & $\frac{2}{8}$ & $\frac{4}{8}$ & $\frac{6}{8}$ & 1 \\ \hline
\end{tabular}}\)
W tabelce wygląda to w miarę tak:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & -2 & -1 & 0 & 1 & 3 \\ \hline
p & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ \\ \hline
\end{tabular}}\)
No i tą tabelkę wykorzystujesz do policzenia wartości oczekiwanej i wariancji.
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp \\ V(x)=E(x ^{2})-E^{2}(x) \\ \sigma = \sqrt{V(x)}}\)
A dystrybuanta to inaczej kumulata czyli robisz sobie taką tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x$<$X & x$<$-2 & x$<$-1 & x$<$0 & x$<$1 & x$<$3 & x$\ge$3 \\ \hline
F(x) & 0 & $\frac{1}{8}$ & $\frac{2}{8}$ & $\frac{4}{8}$ & $\frac{6}{8}$ & 1 \\ \hline
\end{tabular}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
Dzięki za odpowiedź
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c| }\hline x & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ \hline p & 0.14 & 0.27 & 0.27 & 0.18 & 0.09 & 0.04 & 0.01 \\ \hline \end{tabular}}\)
Obliczam dystrybuantę:
\(\displaystyle{ dla \ x \le 0}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 0 < x \le 1}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0 + 0.14;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 1 < x \le 2}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.14 + 0.27 = 0.41;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 2 < x \le 3}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.41 + 0.27 = 0.68;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 3 < x \le 4}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.68 + 0.18 = 0.86;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 4 < x \le 5}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.86 + 0.09 = 0.95;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 5 < x \le 6}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.95 + 0.04 = 0.99;}\)
\(\displaystyle{ dla \ x > 6}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.99 + 0.01 = 1;}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases}
0 \ dla \ x \le 0\\
0.14 \ dla \ 0 < x \le 1\\
0.41 \ dla \ 1 < x \le 2\\
0.68 \ dla \ 2 < x \le 3\\
0.86 \ dla \ 3 < x \le 4\\
0.95 \ dla \ 4 < x \le 5\\
0.99 \ dla \ 5 < x \le 6\\
1 \ dla \ x > 6
\end{cases}}\)
Z narysowaniem chyba nie będę miał problemu (jak można tu przedstawić wykresy? można wstawić zdjęcie?)
Obliczam wartość oczekiwaną:
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp = 0 \cdot 0.14 + 1 \cdot 0.27 + 2 \cdot 0.27 + 3 \cdot 0.18 + 4 \cdot 0.09 + 5 \cdot 0.04 + 6 \cdot 0.01 = 1.97}\)
Dobrze?
Problem mam z wariancją...
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c| }\hline x & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ \hline p & 0.14 & 0.27 & 0.27 & 0.18 & 0.09 & 0.04 & 0.01 \\ \hline \end{tabular}}\)
Obliczam dystrybuantę:
\(\displaystyle{ dla \ x \le 0}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 0 < x \le 1}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0 + 0.14;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 1 < x \le 2}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.14 + 0.27 = 0.41;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 2 < x \le 3}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.41 + 0.27 = 0.68;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 3 < x \le 4}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.68 + 0.18 = 0.86;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 4 < x \le 5}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.86 + 0.09 = 0.95;}\)
\(\displaystyle{ dla \ 5 < x \le 6}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.95 + 0.04 = 0.99;}\)
\(\displaystyle{ dla \ x > 6}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 0.99 + 0.01 = 1;}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases}
0 \ dla \ x \le 0\\
0.14 \ dla \ 0 < x \le 1\\
0.41 \ dla \ 1 < x \le 2\\
0.68 \ dla \ 2 < x \le 3\\
0.86 \ dla \ 3 < x \le 4\\
0.95 \ dla \ 4 < x \le 5\\
0.99 \ dla \ 5 < x \le 6\\
1 \ dla \ x > 6
\end{cases}}\)
Z narysowaniem chyba nie będę miał problemu (jak można tu przedstawić wykresy? można wstawić zdjęcie?)
Obliczam wartość oczekiwaną:
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp = 0 \cdot 0.14 + 1 \cdot 0.27 + 2 \cdot 0.27 + 3 \cdot 0.18 + 4 \cdot 0.09 + 5 \cdot 0.04 + 6 \cdot 0.01 = 1.97}\)
Dobrze?
Problem mam z wariancją...
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
srednia z \(\displaystyle{ p(x) = \frac{0.14+0.27+0.27+0.18+0.09+0.04+0.01}{7} = \frac{1}{7}}\)
Wariancja:
\(\displaystyle{ \sigma ^{2} = \frac{0 + 0.0169+ 0.0169 + 0.0016 + 0.0025 + 0.01 + 0.0169}{7}= \frac{0.0648}{7} = 0.009}\)
Odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{ \sigma ^{2}} = 0.095}\)
Tak dobrze ?
Wariancja:
\(\displaystyle{ \sigma ^{2} = \frac{0 + 0.0169+ 0.0169 + 0.0016 + 0.0025 + 0.01 + 0.0169}{7}= \frac{0.0648}{7} = 0.009}\)
Odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{ \sigma ^{2}} = 0.095}\)
Tak dobrze ?
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
Oj coś tu strasznie namodziłeś... Nie chcę mi się szukać błędu więc masz rozwiązanie...
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & $ \sum $ \\ \hline
p & 0,14 & 0,27 & 0,27 & 0,18 & 0,09 & 0,04 & 0,01 & - \\ \hline
xp & 0 & 0,27 & 0,54 & 0,54 & 0,36 & 0,2 & 0,06 & 1,97 \\ \hline
$x ^{2}p $ & 0 & 0,27 & 1,08 & 1,62 & 1,44 & 1 & 0,36 & 5,77 \\ \hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ E(x)=1,97 \\ E\left( x ^{2}\right)=5,77 \\ E ^{2}(x)=3,8809 \\ V(x)=E\left( x ^{2}\right)- E ^{2}(x) \\ V(x)=1,8891 \\ \sigma = \sqrt{V(x)} \\ \sigma = 1,3744}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & $ \sum $ \\ \hline
p & 0,14 & 0,27 & 0,27 & 0,18 & 0,09 & 0,04 & 0,01 & - \\ \hline
xp & 0 & 0,27 & 0,54 & 0,54 & 0,36 & 0,2 & 0,06 & 1,97 \\ \hline
$x ^{2}p $ & 0 & 0,27 & 1,08 & 1,62 & 1,44 & 1 & 0,36 & 5,77 \\ \hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ E(x)=1,97 \\ E\left( x ^{2}\right)=5,77 \\ E ^{2}(x)=3,8809 \\ V(x)=E\left( x ^{2}\right)- E ^{2}(x) \\ V(x)=1,8891 \\ \sigma = \sqrt{V(x)} \\ \sigma = 1,3744}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 4 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
Faktycznie, pomotałem to strasznie... czyli to już koniec zadania?
Jakieś pomysły co do tego drugiego ?
Jakieś pomysły co do tego drugiego ?
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Zadania z metod probabilistycznych i statystyki
No masz wzór na przedział ufności taki:
\(\displaystyle{ P\left(\overline{X}- \frac{U _{ \alpha } \sigma }{ \sqrt{n} }<m< \overline{X}+ \frac{U _{ \alpha } \sigma }{ \sqrt{n} } \right)=1- \alpha}\)
No i trzeba pamiętać, że:
\(\displaystyle{ 1- \alpha =0,95 \Rightarrow U _{ \alpha }=1,96}\)
Myślę, że sobie poradzisz z resztą
\(\displaystyle{ P\left(\overline{X}- \frac{U _{ \alpha } \sigma }{ \sqrt{n} }<m< \overline{X}+ \frac{U _{ \alpha } \sigma }{ \sqrt{n} } \right)=1- \alpha}\)
No i trzeba pamiętać, że:
\(\displaystyle{ 1- \alpha =0,95 \Rightarrow U _{ \alpha }=1,96}\)
Myślę, że sobie poradzisz z resztą