założenie MNK

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MgielkaCuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

założenie MNK

Post autor: MgielkaCuba »

Mam problem ze sprawdzenie dwóch warunków:
1) Zmienne objaśniające są niezależne (lub nie ma korelacji między zmiennymi objaśniającymi a błędem losowym);
2) Wartość oczekiwana składników losowych jest równa zero.

Dodam, że model oszacowałam w programie "R". A może ktoś z Was zna komendę na wartość oczekiwana w R ??
miodzio1988

założenie MNK

Post autor: miodzio1988 »

a jak w R w ogóle definiujesz zmienne losowe?
MgielkaCuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

założenie MNK

Post autor: MgielkaCuba »

dane=read.table("clipboard",header=T,sep="",dec=",")
y=dane$y
x1=dane$x1
x2=dane$x2
x3=dane$x3
x4=dane$x4
x5=dane$x5
x6=dane$x6
ODPOWIEDZ