jakie tu będzie rozwiązanie ?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
studentsesja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 lut 2012, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

jakie tu będzie rozwiązanie ?

Post autor: studentsesja »

Zmiennna losowa X ma rozkład \(\displaystyle{ P(X=k)=(_{5}^{k} ) ( \frac{1}{3}) ^{k} ( \frac{2}{3} ) ^{5-k} , k= 1,2 .......5}\)

\(\displaystyle{ Oblicz: \\ a). \ P(X \ge 2) \\ b). \ EX}\)

nie wiem jak to podstawić
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 21:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX "nie widzi" spacji. Aby zrobić odstęp, stosujesz znak \ między elementami; zaś za pomocą \\ przenosisz się do nowej linijki.
szw1710

jakie tu będzie rozwiązanie ?

Post autor: szw1710 »

Chyba \(\displaystyle{ \binom{5}{k}}\) Także \(\displaystyle{ k=0,\dots,5.}\) Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) to liczba uzyskanych sukcesów w pięciu próbach Bernoulli'ego. Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}.}\) To jeden z najbardziej znanych w rachunku prawdopodobieństwa rozkładów - rozkład dwumianowy.
ODPOWIEDZ