mam kilka rożnych wzorów ale nie wiem jakiego użyć . Prawdopodobieństwo tego ze pracownik ukończy szkolenie wynosi \(\displaystyle{ 0,6}\). w szkoleni bierze udział \(\displaystyle{ 75}\) pracowników pewnej firmy. oblicz prawdopodobieństwo tego ze szkolenie ukończy
a)\(\displaystyle{ 40-52}\) ;
b) więcej niż \(\displaystyle{ 55}\)
ok.. wychodzi na to ze \(\displaystyle{ 45}\) osób zda ..prawdopodobnie ale jak zrobić \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) ???
jaki wzór ? prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
jaki wzór ? prawdopodobieństwo
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, o 11:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 53 razy
jaki wzór ? prawdopodobieństwo
Prawdopodobieństwo ze szkolenie ukończy "k"określona ilość obliczasz ze wzoru bernoulliego
\(\displaystyle{ P(x=k)= {n \choose k} p^k (1-p)^{n-k}}\)
k -ilość sukcesów a p prawdopodobieństwo tego sukcesu
a) \(\displaystyle{ P(40<x<52)= P(x=41)+P(x=42)+...+ P(x=51)}\)
uważaj na końce jak tam się domknięcia układania bo podałeś trochę nie jasno
gdzie \(\displaystyle{ P(x=41)}\) oznacza ze 41 osób ukończyło szkolenie
b) jest podobny
\(\displaystyle{ P(x=k)= {n \choose k} p^k (1-p)^{n-k}}\)
k -ilość sukcesów a p prawdopodobieństwo tego sukcesu
a) \(\displaystyle{ P(40<x<52)= P(x=41)+P(x=42)+...+ P(x=51)}\)
uważaj na końce jak tam się domknięcia układania bo podałeś trochę nie jasno
gdzie \(\displaystyle{ P(x=41)}\) oznacza ze 41 osób ukończyło szkolenie
b) jest podobny
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
jaki wzór ? prawdopodobieństwo
Jak ktos ma czas to może i tak liczyć jak powiedział kolega, ale lepiej jest wykożystać Centralne Tw. Graniczne, kilkadzisiąt razy mniej robotylestkievich pisze:Prawdopodobieństwo ze szkolenie ukończy "k"określona ilość obliczasz ze wzoru bernoulliego
\(\displaystyle{ P(x=k)= {n \choose k} p^k (1-p)^{n-k}}\)
k -ilość sukcesów a p prawdopodobieństwo tego sukcesu
a) \(\displaystyle{ P(40<x<52)= P(x=41)+P(x=42)+...+ P(x=51)}\)
uważaj na końce jak tam się domknięcia układania bo podałeś trochę nie jasno
gdzie \(\displaystyle{ P(x=41)}\) oznacza ze 41 osób ukończyło szkolenie
b) jest podobny