satystyka- 2 zadanka

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sylwiaares
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lis 2010, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin

satystyka- 2 zadanka

Post autor: sylwiaares »

Witam,

Muszę rozwiązać 2 zadania, niestety nie wiem jak proszę o pomoc

1.) W celu wyznaczenia dokładności wskazań przyrządu pomiarowego dokonano 9-ciu niezależnych pomiarów i otrzymano:
\(\displaystyle{ 10,15; \\ 10,20; \\ 10,04; \\ 10,15; \\ 10,22; \\ 10,17; \\ 10,13; \\ 10,19; \\ 10,11;}\)

Na poziomie ufności \(\displaystyle{ 1- \alpha =0,95}\) wyznaczyć wartości liczbowe krańców przedziału ufności dla wartości średniej zakładając, że rozkład wyników pomiaru jest rozkładem normalnym.


2.) Zbadano czas trwania rozmów telefonicznych w mieście A i B i otrzymano wyniki (w sek.):

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
czas rozmów & miasto A & miasto B \\ \hline
0-100 & 7 & 8 \\ \hline
100-200 & 21 & 15 \\ \hline
200-300 & 45 & 51 \\ \hline
300-400 & 78 & 62 \\ \hline
400-500 & 42 & 52 \\ \hline
500-600 & 29 & 38 \\ \hline
600-700 & 8 & 14 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,03}\) zweryfikować hipotezę, że średni czas rozmów w mieście A jest większy niz w miescie B
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 22:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
studentsesja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 lut 2012, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

satystyka- 2 zadanka

Post autor: studentsesja »

witaj sylwia napisz średnią arytmetyczna dla 1 zadania potem poprowadze dalej zaliczenie sesji ?
ODPOWIEDZ