Poziom ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
studentsesja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 lut 2012, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Poziom ufności

Post autor: studentsesja »

Producent opon poddał testowi osiem par aż do całkowitego zużycia ,wynik przedstawiono w kilometrach tysiącach. a=32;b=34;c=29;d=39;e=34;f=30;g=35;h=38 . na poziomie ufności 0,95 wyznacz przedział dla sredniej liczby kilometrów.

zrobiłem tak ale nie wiem czy dobrze
-średnia
\(\displaystyle{ \frac{}{X}= \frac{32+34+29+39+34+30+35+38}{8} =x}\)

-odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s= \sqrt{ \frac{(a-x) ^{2}+(b-x) ^{2}+ ..................... }{8} }}\)

i tu czy ma być\(\displaystyle{ 8 czy k=(8-1)}\)

dalej juz
\(\displaystyle{ \alfa =0,05; 1- \frac{\alfa}{2} =0,975 ; t _{0,975} =}\)iles tam z tabeli
\(\displaystyle{ \left[ x-tabeli \frac{s}{ \sqrt{8} }; x+tabela \frac{s}{ \sqrt{8} } }\right]}\)

w odchyleniu nie jestem pewien co mabyc (pod kreską)
ODPOWIEDZ